Chcete se dostat do jara do formy a shodit po svátcích nadbytečné kilogramy? Vsaďte na zdravý životní styl s dostatkem pravidelného pohybu a svůj jídelníček obohaťte o zeleninu, která nejen hubnutí podpoří, ale dodá vám i důležité látky pro vaše pevné zdraví. O které konkrétní druhy se jedná?

Jak zhubnout o 3 kg za týden? Připravte si salát jako v tomto YouTube videu na kanálu Przepisy od Katarzyny.

Červená řepa

V posledních letech zažívá tato zelenina opět obrovský boom. A není divu! Má pestré využití v kuchyni, můžete ji péct, nakládat, vařit, grilovat, ale nejlepší je v čerstvém stavu, protože je plná velmi důležitých látek pro naše zdraví. Červená řepa výborně posiluje imunitu a podílí se na likvidaci nebezpečných a škodlivých virů i bakterií a je účinnou prevencí před mnoha druhy rakoviny. Je skvělým zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a dalších důležitých vitaminů a minerálů. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému množství vlákniny je řepa vhodná i při držení redukční diety. Prodlužuje pocit sytosti a dokonale snižuje chuť k jídlu.

Mrkev

Poměrně podobně je na tom i mrkev. Obsahuje velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, která zasytí na delší dobu a ušetří vás před chutěmi na sladké. Tato zelenina má malý počet kalorií a velký obsah vody, a to 88 %. Jedná se o potravinu s nízkým glykemickým indexem, tudíž konzumace mrkve nezvedne hladinu cukru v krvi, což je pro hubnutí důležité.

Jablka

Málokterý druh ovoce obsahuje takové množství zdraví prospěšných látek jako zrovna jablka. Proto byste je měli zařadit do svého každodenního jídelníčku, obzvlášť při hubnutí. Stejně jako v předchozích případech mají jablka nejen nízký obsah kalorií, ale i vysoký obsah vlákniny. Přestože obsahují cukry v podobě fruktózy, díky vláknině se do krve uvolňují pomaleji, a díky tomu se lépe udržuje stabilní hladina cukru v krvi. Jablka povzbuzují látkovou výměnu a zrychlují tak spalování tuků.

Salát ze syrové červené řepy, mrkve a jablek

Omyjte a oškrábejte si 1 červenou řepu, 3 mrkve a 3 jablka, které zbavte i jádřinců. Veškeré ingredience najemno nastrouhejte do společné mísy. Přidejte 1 polévkovou lžíci medu, šťávu z 1 celého citronu a 2 lžíce olivového oleje. Následně salát řádně promíchejte a nechte chvilku odležet, aby se jednotlivé chutě vzájemně propojily.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, www.bezhladoveni.cz, www.zdravizone.cz