Zimní období se bohužel nepojí jen s Vánocemi nebo zimními radovánkami, ale také s vyšším výskytem virů a bacilů, které přispívají k rychlejšímu nachlazení.

Zpravidla to začíná bolením v krku a rýmou, často se přidá i kašel, bolesti hlavy či svalů a v neposlední řadě také horečka. Vždy je nejlepší zasáhnout hned v počátcích choroby, zkuste tedy zbraně našich babiček, které si právě s rýmou uměly zdatně poradit.

Vsaďte na cibuli

Cibule je v kuchyni naprosto nepostradatelná, takže ji má doma většinou každý. Ovšem jedná se také o surovinu, která je nápomocná našemu zdraví. Jen stačí vědět, kdy a na co ji můžete využít. Jedná se o skvělý domácí lék při chorobách z nachlazení, a to zejména při rýmě a kašli, také výborně uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání.

Proč cibule?

Nejvýznamnější látkou pro lidské zdraví je v cibuli allicin, který má antibiotické účinky. Allicin je fytocid, který brání růstu škodlivých mikroorganismů. Významné jsou i obsažené flavonoidy, které působí jako přírodní antioxidanty.

Vůně cibule dá rýmě stopku

Cibuli lze v případě rýmy využít více způsoby. Rýmu lze léčit vůní čerstvé nakrájené cibule. Lze si k nosu přiložit rozkrojenou cibuli a vdechovat ji. Nebo si můžete připravit větší množství cibule, které si vložíte do mísy a budete ji s ručníkem přes hlavu inhalovat.

Mísu s cibulí si můžete dát i na noc k posteli do ložnice. Není to sice žádná romantika a ráno bude potřeba místnost řádně vyvětrat, ale odměnou vám bude úleva od ucpaného nosu.

Proti rýmě také funguje cibulová šťáva. Naneste ji na vatovou tyčinku a několikrát za den si s ní vytírejte nos. Stejně tak si můžete do nosu vložit vatičku pokapanou šťávou z cibule.

Inhalujte heřmánek

Pokud vám nevoní cibule, máme pro vás voňavější variantu. Nos a okolní dutiny můžete uvolnit pomocí inhalace léčivého heřmánku. Zalijte 1 polévkovou lžíci sušené bylinky půllitrem horké vody a lázeň je připravena. Heřmánkovou horkou páru vdechujte ideálně 2 až 3 krát denně.

Jedničkou je v současnosti rýmovník

Stejně jako u jiných chorob je i u rýmy důležité podchytit ji včas. Proto byste měli doma celoročně pěstovat rýmovník, který je i atraktivní dekorací. Jedná se o velmi nenáročnou bylinu, kterou je možné snadno pěstovat na parapetu.

Jakmile pocítíte divné svědění a šimrání v nose, které signalizuje příchod rýmy, utrhněte lístek, rozemněte ho mezi prsty a vložte do nosu, anebo k němu intenzivně čichejte a inhalujte ozdravné obsažené silice. Tuto proceduru opakujte několikrát během dne.

Na noc aplikujte léčivé obklady z máty

Vůně některých bylinek přináší značnou úlevu při široké škále zdravotních neduhů. A právě při rýmě lze využít i mátu. Stačí si nasušenou mátu vložit do malých polštářků, které si můžete snadno ušít z kousku látky a přikládat si je na noc na čelo či do okolí hlavy. Vůně máty vám váš nos do rána zcela jistě uvolní. Dokonce můžete obklad předem nahřát například na radiátoru.

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.diochi.cz, www.apetitonline.cz