Zdroje: www.ceskatelevize.cz, abecedazahrady.dama.cz

Léčivé jehličí

To, že každá druhá květina je léčivá, se dobře ví, ale tušíte také, že i jehličnany vám pomohou pomoci ke zdraví. Například si můžete nasbírat výhonky a z mladého jehličí připravit odvar, sirup nebo tinkturu. Ale proč?

Silice obsažené v jehličí mladých výhonků jsou významným přírodním léčivem. Nejen že fantasticky voní, a tak vám dozajista protáhnou dutiny a dokáží ulevit i při onemocnění průdušek a kašli, ale také je možné jejich použití při artritidě a obecně na bolavé klouby.

Silice z jehličí rozeženou i rýmu

Nejjednodušší je použít jehličí k inhalaci. Stačí jej vařit tak dlouho dokud nezačne vonět. Pak můžete hrnec s vodou odstavit a až vám to horké páry dovolí, inhalujte je. To můžete udělat nejen s mladými výhonky, ale také s čerstvým zralým jehličím smrku, borovic i modřínů.

Jak vyrobit sirup z výhonků jehličnanů?

Na výrobu sirupu se nejčastěji používají smrkové výhonky. Jejich příprava je docela jednoduchá. Sirup z nich dokáže vyrobit každý, podívejte na video!

Zdroj: Youtube

Příprava sirupu je možná dvojím způsobem. Zatímco ve videopříspěvku představuje autorka přípravu za studena, možná je i výroba sirupu povařením. Ta má sice nevýhodu v tom, že tím přijdeme o vitamin C, který v hojném množství výhonky obsahuj. Na druhou stranu se však má za to, že povařením se lépe uvolní léčivé silice.

Sirup vařením se připravuje z litru vody a půl kila výhonků jehličnanů, ale také dvou nakrájených citronů. Pokud máte chemicky neošetřené, klidně je přidejte i s kůrou, jen vypeckované. Vše povařte zhruba 20 minut, odstavte, přikryjte pokličkou a nechejte přes noc macerovat.

Druhý den sceďte veškerou tekutinu do hrnce, přidejte půl kila cukru a na mírném plameni nechejte probublávat a odpařovat, dokud nezíská sirup požadovanou konzistenci.

Sirupem naplňte dobře vymyté sklenice, a aby déle vydržel, můžete alkoholem vytřít víčko a také kápnout asi lžičku na hladinu sirupu ve skleničce.

Tinktura: Proti rýmě i jako mazání

Další možností je výroba tinktury. Zpravidla jde o macerování byliny v alkoholu a nejinak je to i v tomto případě. Vyberte alkohol podle toho, jak chcete tinkturu používat. Pokud vnitřně, pak je lepší kvalitní vodka nebo jiný druh alkoholu, na zevní užívání stačí francovka nebo také nekvalitní alkohol, který vzniká jako odpad v palírně.

Čisté výhony zalijte alkoholem. Nechejte macerovat na světlém a teplém místě v bytě alespoň týden. Pak jehličí sceďte a tinkturou naplňte lahvičku nebo sklenici.

Související články