Zdroje: Bylinky z klášterní lékárny, J. G. Mayer, K. Saum, B. Uehleke ISBN: 80-242-1099-1, www.skrblik.cz

Jak člověk onemocní rýmou?

Ty nejobyčejnější nemoci a neduhy nás trápí nejčastěji. Jsou a budou proto častým tématem, které zdánlivě máme prostudované nazpaměť, alespoň zdánlivě.

Podívejte se ve videu na detailní popis toho, jak se naše tělo nachladí a co se s tělem děje:

Zdroj: Youtube

Tři stádia rýmy

Možná jste také nevěděli, že rýma má i svá stádia. První, které se nazývá suché se projevuje suchou nosní sliznicí, únavou, drážděním ke kýchání či návaly pocitu chladu.

Katarové stádium je naopak velmi vlhké, je to doba častého smrkání vodnatého sekretu. Je to přesně ta část, kdy nám doslova „teče z nosu“.

Naopak hlenové období je čas, kdy se nemoc láme a spěje ke svému konci. Signalizuje ji hustší již žlutý hlen, zlepšuje se dýchání i čich.

Jak léčit rýmu?

Říká se sice, že rýmu v podstatě léčit nelze a onemocnění prostě bude trvat týden. Něco na tom je. Můžete si však ulevit a předejít dalším komplikacím v podobě zablokovaných dutin, kašle a podobně.

1. stádium rýmy: Suchá fáze

Teď když už máte jasno, můžete se k problému také správně postavit. Při prvním, suchém stádiu se zahřejte a inhalujte teplé páry.

  • Bylinky vám mohou v tomto ohledu pomoci. Pro zprůchodnění a prohřátí dutin zkuste inhalaci či čaje z těchto rostlin:
  • Echinacea je oblíbená rostlina, která podporuje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím, užívá se nejčastěji jako čaj, sirup nebo v kapkách.
  • Meduňka má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci uvolnit dýchací cesty a zmírnit příznaky rýmy. Čaj také uklidňuje, hodí se stejně jako máta k inhalaci.
  • Šalvěj má antibakteriální a antivirové vlastnosti a může pomoci snížit zánět v krku a uvolnit dýchací cesty v podobě čajů či sirupů, ale i bonbonů.
  • Zázvor má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci snížit zánět a bolest v krku. Zázvor je proto často ingrediencí různých nápojů, je silně výhřevný a pro někoho až příliš pikantní.

2. stádium rýmy: Katarové období

Při propuknutí katarového stádia především odpočívejte a zbavujte se hlenů, a to i výpachy nosu solným roztokem. Podpořte tělo vitaminem C či bylinnými čaji, které vám také uleví.

3. stádium rýmy: Hlenové období

Hlenové období je už blýskáním na lepší časy, nepolevujte s nenásilným odstraňováním hlenů, které nyní může působit i mírné závratě, bolesti dutin při předklonu a podobně. I v tomto stádiu jsou solné proplachy dutin či inhalace teplých par skvělým způsobem, jak podpořit očistu těla a doléčit nepříjemné onemocnění.

Související články