Používání rýmovníku rozhodně není nijak složité a podobnými postupy si připravíte domácí léčivé masti, sirupy či čaje z mnoha dalších bylinek. Podívejte!

Chcete zpracovat rýmovník, ale sirupu už máte doma plno? Připravte z voňavé rostliny třeba mast. Jak na to vám poradí videopříspěvek z YouTube kanálu Kouzlo bylinek.

Zdroj: Youtube

Vůně rýmovníku protáhne dutiny

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak využít rýmovník, je inhalace. Máte-li rýmovník doma, určitě jste si všimli, že zavoní i při každém letmém otěru. Stačí si utrhnout list, jemně ho rozdrtit mezi prsty a uvolňující se aroma vdechovat. Svěží vůně je podobná mátě i oreganu, ale je silnější.

Inhalace pomáhá s ucpaným nosem a proto si můžete lístek rýmovníku také vložit mezi kapesníky. Průběžně můžete aroma vdechovat během dne, ale také při každém smrkání.

Čaj připravte z čerstvého rýmovníku

Také příprava čaje je jednoduchá a můžete použít jak čerstvý, tak sušený rýmovník. Umytý list stačí zalít horkou vodou o teplotě kolem 80 °C. Pokud nemáte možnost ohřevu vody na konkrétní teplotu, nechte po dosažení varu vodu chvilku odstát. Rýmovník následně pět minut louhujte, a poté si čaj vychutnejte co nejteplejší. Dosladit jej můžete podle vašich představ, například medem.

Pokud byste se rozhodli rýmovník sušit, zjistíte, že jde o velmi náročnou disciplínu. Je to díky tomu, že je list doslova plný šťáv a velmi dužnatý, proto trvá jeho sušení neobyčejně dlouho. Sušení ale není nutné. Rýmovník prostě používejte čerstvý.

Rýmovníkový sirup pomáhá při nachlazení

Neméně zajímavý a na přípravu nenáročný je také rýmovníkový sirup. Běžně se můžete setkat s minimálně dvěma možnostmi přípravy. Zatímco vařený sirup vznikne ze zhruba třiceti velkých listů rýmovníku, který povaříte v litru vody s dvěma nakrájenými citrony, den necháte macerovat a pak povaříte s kilem cukru, je tu ještě verze za studena. I když i tepelně zpracovaný rýmovník si nějaké léčivé látky zachová, obecně se má za to, že studená příprava zachová ve výsledném produktu těchto látek více.

Ta funguje podobně jako v případě cibulového sirupu. Čerstvé lístky stačí posekat nebo alespoň rozlámat a v uzavíratelné sklenici je vrstvit střídavě s cukrem. Rýmovník brzy pustí šťávu a ta se smísí s cukrem, až jej zcela rozpustí. Také tímto způsobem vznikne zlatohnědý sirup už za několik dnů. Vzhledem k vysokému obsahu cukru se není třeba obávat o zkažení, nicméně je vhodné uskladnit sirup v uzavřené nádobě na chladnějším místě.

Má se také za to, že rýmovník může působit jako účinný repelent proti hmyzu. Doporučuje se proto umístit jej do ložnice či dětského pokoje.

Související články

Zdroje: petrazahradnici.cz, bylinkovo.cz