Rýmovník (Plectranthus argentatus) pochází z Austrálie, avšak dnes se rozšířil i na další kontinenty. Je to blahodárná rostlina, která působí nejen proti již zmíněným neduhům, ale také pomůže při horečce, bolestech hlavy nebo při potížích s pokožkou, především při ekzémech. Rýmovník obsahuje rovněž antioxidační látky, které pozitivně působí při vysokém krevním tlaku nebo problémech s ledvinami a trávicího ústrojí.

Sirup za studena

Rýmovníkový sirup lze vyrobit dvěma způsoby, buď za tepla anebo za studena. Sirup za studena trvá delší dobu, ale jeho účinky jsou mnohem silnější. Celý postup můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Budete potřebovat okolo 50 lístků rýmovníku a půl kila cukru. Pro zlepšení chuti lze přidat plátky chemicky neošetřeného citronu nebo pomeranče. Předtím, než začnete, je velmi důležité, abyste všechny lístky rýmovníku pečlivě překontrolovali, zda se na nich nevyskytují známky plísně. Pokud byste takový lístek použili, pak můžete celý sirup vyhodit a začít znovu, jelikož se plíseň velmi snadno rozšíří.

Lístky rýmovníku pokrájejte na menší kousky. Do čisté sklenice pak tvořte centimetrové vrstvy lístků a cukru. Nejdříve začněte rýmovníkem a nakonec skončete cukrem, aby tato vrstva vše zakonzervovala. Poté sklenici uzavřete a ponechte ji stát na teplém místě 2 až 3 týdny. Postupem času se cukr bude rozpouštět. Sirupu můžete pomoct občasným upěchováním. Jakmile se cukr úplně rozpustí, pak ho přeceďte přes bavlněnou látku. Vzniklý rýmovníkový sirup uchovávejte v lednici a v případě potřeby dávkujte 2 lžíce denně.

Čaj z rýmovníku

Pokud potřebujete léčivé účinky rýmovníku okamžitě, udělejte si rýmovníkový čaj. Na litr vroucí vody budete potřebovat 3 středně velké listy rýmovníku a 2-3 lžíce medu. Natrhané lístky rýmovníku opláchněte a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat 7 až 10 minut a poté sceďte. Nakonec přidejte med a čaj z rýmovníku máte hotový!

Nenáročná pokojová rostlina

Jestliže rýmovník ještě nepěstujete, pak je nejvyšší čas s tím začít. kromě léčivých vlastností napomáhá tato aromatická bylina odhánět potravinové moly. Když si k ní přičichnete, můžete ucítit krásnou vůni po mátě, meduňce i kafru. Její pěstování je také velmi snadné. Umístěte rostlinku poblíž okna a zalévejte ji teprve tehdy, kdy bude mít v květináči suchou půdu.

Zdroj: bylinkovo.cz, kouzlobylinek.cz, cajova-zahrada.cz