Nenáročný rýmovník

Rýmovník jsem dlouho neznala. Poprvé jsem se s touto rostlinou setkala u rodičů a při první příležitosti jsem si pořídila vlastní. Nedám na něj dopustit. Roste bujně skoro sám kdekoli. Nevadí mu sucho, množí se odlomenou větvičkou či lístkem, je tak bujný, že si vyloženě říká o časté tvarování, po kterém vám zůstane spousta listů v hodná k použití v domácnosti. Tato vitální pevná rostlina je svým vroubkovaným listem i zdobná. Ale to není to, čeho si všimnete na první pohled. Tedy spíš na první očichání. Aroma se line z listů i při mírném otěru a má sílu!

Rýmovník je léčivá pokojovka

Jeho český název zní rýmovník, ale bývá také označován jako molice nebo moud. U nás se zpravidla vyskytuje rýmovník citronový nebo eukalyptový. Patří k hluchavkovitým, ale toho byste si všimli nejlépe během květu. Vysoké modrofialové květenství je opravdu podobné květům hluchavek a rozhodně je to léčivka s velkým „L“. Díky své vůni je rýmovník používán jako repelent proti hmyzu, ale také jako koření v kuchyni. Konzumovat se dají i čerstvé lístky a sušení je poměrně náročné. Rýmovník totiž ukládá vodu ve stoncích a listech. Listy jsou proto obdivuhodně pevné a dužnaté. Jejich sušení trvá velmi dlouho, ale vlastně to není ani potřeba. Rýmovník se u nás pěstuje jako nenáročná pokojovka, a tak máme přístup k jeho čerstvým listům po celý rok.

Rýmovník na sto způsobů

I když pochází tento druh spíš z Indie, Arábie a částí Afriky, má i spoustu označení, která vlastně nepřísluší jeho původu. Můžete se setkat s označeními jako francouzský nebo španělský tymián, mexická máta nebo kubánské oregano. Ve světě a nyní i u nás se rýmovník používá k především při nachlazení, rýmě a bolesti v krku. Můžete z něj udělat čaje i studené nápoje, sirup nebo mast. Utržené listy se používají k čichání při rýmě nebo jako obklad k hojení ran.

Rýmovník pomůže i dásním

Rýmovník se také žvýká! Nejenže vás zbaví pobolívání v krku nebo nepříjemného zápachu z úst, zácpě či nadýmání, ale také pomáhá dásním. Jeho antiseptické vlastnosti jsou vyloženě vhodné pro použití v dutině ústní. Potlačuje totiž i krvácení z dásní vzniklé zanícením, afty či infekce ústní sliznice. Jako prevenci můžete používat i ústní vodu, resp. čaj z rýmovníku.

Rýmovník je prostě jednou z těch multifunkčních rostlin k okamžitému použití. Pořiďte si taky jeden!

Zdroje: www.iamdiabetic.eu, prima-receptar.cz