Rýmovník je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých, kterou byste měli mít rozhodně doma. Kromě toho, že bude atraktivním doplňkem vaší domácnosti, pomůže vám i s mnoha zdravotními potížemi. Rýmovník je výborný na veškeré dýchací potíže spojené s nachlazením, urychluje hojení pokožky a umí to i s bolavými klouby. Využijte tedy skvělých účinků této bylinky naplno.

Jak na výrobu domácí masti, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Rýmovník má až 350 druhů

Rýmovník čítá v současnosti až 350 druhů. Pro domácí pěstování je nejvhodnější rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus) a rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus), kterému se také říká mexický eukalyptus či kubánské oregano. Původním domovem rýmovníku je velmi pravděpodobně Austrálie, ale v hojném počtu se nachází také na území subsaharské Afriky, jižní Asie, Madagaskaru nebo na ostrovech Pacifiku.

Aroma rýmovníku je nezaměnitelné

Tato vytrvalá léčivka, jejíž účinky potvrzují i vědecké studie, má šťavnaté stonky, které jsou ve skutečnosti velmi křehké. Listy jsou po okrajích zoubkovité, jsou pokryty jemnými chloupky a vyznačují se silným aroma. Když je rozemnete mezi prsty, ucítíte výraznou vůni připomínající kombinaci kafru, oregana a meduňky. Díky tomu rýmovník také dokonale odpuzuje nežádoucí hmyz.

Související články

Hojivá mast umí zázraky

Pokud vás zaskočila podzimní rýma, můžete si mastičku aplikovat pod nos, pomůže vám uvolnit dýchací cesty a ošetří podrážděnou kůži od smrkání. V případě, že vás trápí kašel, vmasírujete mast do pokožky v oblasti hrudní kosti, bude se vám snadněji vykašlávat.

Jestliže se přidaly i bolesti hlavy, můžete si mastí natírat spánky, u migrén pomůže i masáž čela. Rýmovníková mast funguje i na zvýšenou teplotu a horečku, stačí ji pravidelně mazat po celé ploše chodidel. Pomáhá také regenerovat kůži po popálení a zranění. Zároveň dokáže zmírňovat projevy suché kůže, příjemně pokožku hydratuje a zjemňuje. A pokud vás trápí bolavé klouby, potírejte je touto mastí pravidelně, brzy se dočkáte příjemné úlevy.

Výrobu masti z rýmovníku zvládne každý

Nejprve si v hrnci rozehřejte 200 g vepřového sádla, můžete využít i kokosový olej. Následně přidejte asi tak 30 čerstvě natrhaných lístků rýmovníku, které jste předem nakrájeli na malé kousky. Zhruba tak 2 hodiny nechte bylinku při velmi mírném stupni macerovat a pravidelně míchejte.

Po uplynutí náležité doby nechte směs vychladnout a uložte ji na 24 hodin do chladničky. Poté tuk s rýmovníkem opět rozpusťte a přeceďte přes plátýnko a přelijte do čistých uzavíratelných nádob. Takto připravenou mast nechte ztuhnout a skladujte nejlépe v ledničce.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.rehabilitace.info, www.bylinky21.eu, www.bylinkovo.cz