Rýži basmati se také říká “princezna” či “královna” mezi rýžemi a s oblibou se používá především v indické, nepálské, pákistánské a indonéské kuchyni. Je pro ni charakteristické delší zrno, lehce hnědé zabarvení a ořechová vůně. Vzhledem k tomu, že nemá slupku, je vhodná pro bezlepkovou dietu. Oproti jiným druhům se nelepí a je sypká s nižším obsahem vody. Významný je i obsah vitamínů, hlavně E, ale ze všeho nejvýznamnější je fakt, že má rýže basmati nízký glykemický index.

Jak správně připravit rýži basmati se podívejte v tomto YouTube videu na kanále GOGS-recepty:

Zdroj: Youtube

Basmati znamená vonný

Původ slova basmati najdete v sanskrtu, kde má význam „vonný“. Dle zkušených pěstitelů je basmati nejušlechtilejší rýží. V Indii se jí říká Dehra Dun, v Pákistánu Super Kernel Basmati. Aby byla rýže kvalitní, měla by po sklizni 1,5 až 2 roky ležet v temnu a suchu, aby stihla důkladně vyschnout. Díky tomu se pak nelepí a nízký obsah vody příjemně snižuje dobu přípravy.

Rýže a dieta

Rýže je jednou z nejběžnějších příloh na světě. Je však důležité si uvědomit, že ne všechny druhy rýže jsou pro hubnutí zcela vhodné. Některé totiž mají vysoký glykemický index. V praxi to znamená, že se po jejich konzumaci hladina cukru v krvi rychle zvýší a následně zase sníží. Může to vést zbytečně brzkému pocitu hladu a také častým chutím na sladké, což může podstatně brzdit hubnutí. Pokud si budete v přiměřeném množství dopřávat právě rýži basmati, předejdete tak riziku nezdravého přejídání. Navíc je i dobře stravitelná.

Je to díky škrobu

Rýže basmati obsahuje vyšší podíl škrobu amylózy, který se v těle tráví obtížněji. A právě díky tomu má nízký glykemický index. Významný je i vysoký obsah bílkovin a nízký obsah cukrů. Z hlediska zdravé výživy je tento typ rýže považovaný za nejlepší, a dokonce je vhodný i pro diabetiky.

Záleží na způsobu úpravy

Pokud se snažíte o snížení hmotnosti, záleží samozřejmě také na způsobu přípravy a na zkonzumovaném množství. Pokud byste si například basmati rýži usmažili, bude z ní rázem poměrně kalorická bomba.  Stejně tak pokud ji zahustíte vejcem či smaženou cibulkou. Nejdietnější způsob přípravy je běžné uvaření v osolené vodě.

Basmati před vařením namočte

Pokud chcete dosáhnout opravdu dokonalé chuti i vůně, rýži minimálně půl hodiny před vařením namočte. Jednotlivá zrna nasáknou vodu, nebudou se lámat a uvaří se rovnoměrně. Navíc tak zkrátíte dobu samotného vaření, a to o celých 20 %.

Související články

Zdroje: www.pharmeasy.in, www.prozeny.cz, www.bezhladoveni.cz