Momentální sychravé počasí nahrává různým virózám, chřipkám a nachlazením, které jsou často provázeny zvýšenou teplotou, či dokonce horečkou a někdy i zimnicí. Co vám pomůže v domácí léčbě?

Dobré rady, jak zmírnit horečku, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zvýšená teplota a horečka

Běžná tělesná teplota se pohybuje mezi 35,8 a 37 °C. Pokud teplota přejde přes hranici 37 °C, jedná se o zvýšenou teplotu, hodnoty nad 38 °C již znamenají horečku. Oba tyto stavy signalizují problémy těla a jsou běžným projevem nemoci či infekce. Tělo zvýšením teploty zahájilo obranu, imunitní systém totiž při vyšší teplotě funguje efektivněji. Vyšší teplota bývá někdy také reakcí na úraz, poranění či očkování.

Každá fáze teploty má své příznaky

Teplota do 38 stupňů se snižovat nemá nikdy. Ve chvíli, kdy teplota začne stoupat, dostavuje se pocit chladu a zimy, což se projevuje studenými končetinami a někdy i zimnicí. Tato fáze je v podstatě nejnepříjemnější, protože je doprovázena bolestmi hlavy a svalů, někdy i zvracením. Organismus se v této fázi snaží dosáhnout teploty, která je adekvátní pro boj s danou nákazou. Není vhodné zbytečně nasazovat chemické léky, tělo si poradí bez nich.

Jakmile teplota přesáhne 39 °C a horečka setrvává či stoupá, organismus už teplo nekoncentruje, ale vydává. Dostavují se pocity nadměrného horka, a to po celém těle. V tomto okamžiku je možné začít horečku snižovat. Vysoká tělesná teplota hodně účinně ničí bakterie nebo viry, ale zároveň zatěžuje oběhový systém, hrozí poškození metabolické rovnováhy v těle a vyčerpání dehydratací. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte rady našich předků.

Odvar z rýže je zdravotní zázrak

Voda z rýže je i podle vědců zdravotní parťák do nepohody, protože je velmi bohatá na vitaminy a minerály. Kromě toho také snižuje horečku a je skvělým přírodním léčivem na celou řadu chorob. Jednoduše sceďte vodu z vařené rýže, nechte ji vychladnout a pravidelně popíjejte. Ideální je rýže hnědá nebo rýže natural.

Použít je možné také vodu z nevařené rýže. Nejprve ji propláchněte, abyste ji zbavili veškerých nečistot a poté ji zalijte v misce vodou. Pečlivě promíchejte a nechte 10 až 15 minut odstát. Vodu pak stačí scedit a ozdravný nápoj je hotov. Rýžová voda se používá při léčbě horečky, protože zabraňuje ztrátě tekutin, dodá tělu potřebné minerály a výživné látky a urychluje proces hojení.

A které další odvary pomohou?

K nejúčinnějším odvarům patří odvary nebo čaje ze smetánky lékařské či řebříčku. A výborný je i vývar z ovesných vloček. Několik lžic vloček zalijte horkou vodou, nechte 20 minut odstát, sceďte a pak po troškách pijte.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.hobby.instory.cz, www.healthline.com, www.poradnazdravi.cz