Bonbóny bez chemie

Tuto sladkost milují nejen děti, ale i dospělí. Tak proč zbytečně utrácet v obchodě za drahé bonbóny, které jsou navíc plné „éček“ a chemie. Využijte raději bylinek, které vám rostou na zahradě a vyrobte si vlastní domácí bonbóny, které když nápaditě zabalíte, jsou i originálním dárkem. A při jejich výrobě můžete do této zábavné činnosti zapojit i děti, uvidíte, že budou nadšeny.

Bon! Bon!

Oblíbená cukrovinka ve formě bonbónu se poprvé objevila během 17. století ve Francii na královském dvoře. Název vnikl z francouzského „Bon! Bon!“, co znamená „Dobré, dobré“. Lahodná cukrová hmota se brzy stala velmi oblíbenou mlsotou, která se postupem času zdokonalovala nejen vzhledem, ale i chuťově. Začaly se vyrábět bonbóny ovocné, čokoládové, karamelové a dnes známe i želatinové. A také bylinkové, které nám uleví od některých zdravotních nesnází.

Proč zrovna šalvějové?

Možná jste si všimli, že šalvěj je častou přísadou v přípravcích na péči o ústní dutinu a také v léčivech na bolesti v krku. Vědci v mnoha studiích potvrdili její antibakteriální, antimykotické i antivirotické účinky. Bylinka také obsahuje vitaminy B, silice, třísloviny a estrogenní hormony. Perfektně působí proti nežádoucím bakteriím, mykózám a zánětům. Šalvěj také výborně napomáhá lepšímu usínání a značně snižuje stavy úzkosti, stresu a depresí. Ženám kolem padesáti je velkým pomocníkem při nadměrném pocení.

Domácí šalvějové bonbony

Nejprve si připravte lžíci drcených sušených šalvějových lístků a udělejte si z nich odvar ve 100 ml vody. Nechte tak 15 minut louhovat. Poté sceďte a nechte vychladnout.

Mezitím si rozehřejte na mírném plameni 250 g krystalového cukru, 300 g domácího medu, přidejte šťávu z jedné poloviny citronu a připravený odvar ze šalvěje. Důkladně vše promíchejte a zhruba tak 15 minut povařte. Zjistěte, jestli hmota začala tuhnout, a to malým testem, kdy ji trochu ukápnete na talířek. Pokud hmota ztvrdne, jste na požadované konzistenci. V případě, že je řídká, ještě ji povařte, nebo přidejte trochu medu či cukru.

Bonbónovou hmotu položte na prkénko, které jste předem lehce pomastili máslem a je na vás, jaké bonbóny z ní budete tvořit. Můžete je krájet nožem, v tom případě ho mějte mokrý, bude se vám s ním lépe pracovat. Je možné pastilky i vykrajovat nebo tvarovat rukama. Nakonec nechte bonbóny naprosto ztvrdnout a vložte je do skleněné uzavíratelné dózy. Uchovávejte je v temnu a suchu, aby vám zbytečně nezvlhly.

Kdy šalvějové bonbóny pomáhají

Cucavé šalvějové pastilky jsou výborné na jakoukoliv bolest v krku, během nachlazení a při chřipce a angíně. Dokonale osvěží váš dech a přinesou úlevu při bolestech a zánětech v dutině ústní, při bolestech zubů a dásní. Pomáhají při nadměrném zahlenění organismu a také při nadýmání a plynatosti.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.ceskatelevize.cz, www.culinabotanica.cz, www.bylinkopedie.cz