Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Samotný název “šalvěj“ vychází z latinského "salvere", což znamená chránit či léčit. Pro své široké využití je šalvěj známá už od středověku a v oblibě ji měli i staří Římané. V oblastech Itálie měla bylinka nezastupitelné místo v kuchyni. Šalvěj je i velice zdobná. Dorůstá do výšky 30 až 70 cm kvete fialovými květy, které lákají do zahrady užitečný hmyz. Listy mají stříbřitý povlak a šíří kolem sebe lehce nahořklou omamnou vůni.

Dokonalý léčebný prostředek s tradicí

Šalvěj toho v lidském těle zvládne opravdu mnoho, jak dokládají i vědecké studie. Nejvíce známé jsou její účinky proti běžnému nachlazení, ale je často využívána i k podpůrné léčbě velkého počtu závažných onemocnění nebo ke zlepšení nežádoucích účinků farmaceutické léčby.

Šalvěj ocení zejména ženy v menopauze

Především v klimakteriu se využívá schopností šalvěje vylaďovat psychické rozladění, napětí a melancholii, protože skvěle posiluje nervovou soustavu. A navíc dokonale omezuje návaly! Šalvěj působí na normální vyrovnané pocení a vnitřně se používá k harmonizaci hormonální nerovnováhy žen v období menopauzy a v období před menstruací. Šalvěj totiž obsahuje látky podobné ženskému hormonu estrogenu.

Proč má šalvěj obrovskou léčivou sílu

Rostlina obsahuje silice thujonu, salviolu, kafru, vonný extrakt cineolu a borneolu. Kromě toho je bohatá na třísloviny, saponiny, hořčiny, oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony, amid kyseliny nikotinové, pryskyřice, vitaminy skupiny B, vitamin P, minerální a hormonálně účinné látky. Prostě je naprosto nabitá výjimečnými látkami, které jsou prospěšné nejen pro lidské tělo, ale i mysl.

Její pomoc nezná hranice

Šalvěj je velice oblíbená pro své protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky. Skvěle zabírá při žaludečních, střevních a žlučníkových potížích a dokonale tlumí nepříjemné nadýmání. Trápí vás dlouhodobě lupy? Využijte šalvějový nálev po každém umytí vlasů. Stejně tak šalvěj perfektně funguje na problematickou pleť a případné akné.

Protože šalvěj v každém ohledu celkově posiluje tělo, je výbornou prevencí před záchvaty mrtvice a příznivě působí i při obrně. Šalvějový čaj velice ulevuje všem jaterním neduhům, pročišťuje krev, odvádí hleny z dechových orgánů a žaludku, povzbuzuje chuť k jídlu a zklidňuje veškeré střevní potíže.

Šalvějový odvar je dokonce univerzálním léčebným prostředkem pro ústní dutinu, protože velice dobře pomáhá při zánětech mandlí, bolestech v krku a hrtanu a zánětech zubů. Výborně vám také pomůže k potlačení nepříjemného zápachu z úst.

Udělejte si občas šalvějové lázně

Jste už dlouho ve stresu a v nepříjemně zrychleném tempu? Naložte se do vany plné šalvěje. Ocení to lidé nejen se slabými nervy, ale i ženy s nemocnou dolní částí těla, které si mohou dopřávat pravidelně i sedací šalvějovou koupel.

Nikdy nepoužívejte šalvěj dlouhodobě

Šalvěj není vhodná k dlouhodobému užívání, proto si dávejte pravidelné pauzy. Obsahuje totiž látku thujon, která je mírně toxická. Není vhodná především pro těhotné ženy. Při předávkování může dojít k pseudoepileptickému záchvatu.

Vyrobte si lahodný šalvějový čaj

Postup: 1 lžičku sušených nebo 1 lžíci čerstvých lístků šalvěje zalijte 250 ml horké vody, nechte asi 5 minut vyluhovat, scedťe a po doušcích popíjejte.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.magazin.biooo.cz, www.irozhlas.cz