Sůl, která je hořká

Nejčastěji se objevuje pod názvem epsomská sůl (epsomit), hořká sůl nebo anglická sůl. Je to vlastně síran hořečnatý, který získal označení podle města Epsom v anglickém hrabství Surrey, kde byl v 17. století objeven.

K jeho vlastnostem patří, že snadno pohlcuje a udržuje vzdušnou vlhkost (je silně hygroskopický). Epsomská sůl si rychle získala popularitu pro své všestranné použití v domácnosti, od zdraví a krásy (s oblibou se používá jako součást koupelových solí, především pro uklidnění bolavých nohou) až po úklid a zahradnictví.

Epsomská sůl prospívá vlasům

  • mastné vlasy – epsomskou sůl přimícháme do běžně používaného šamponu. Její přítomnost může mírně zvýšit množství odstraněných olejů při mytí vlasů a zároveň přidá objem. Postupujeme následujícím způsobem: smícháme stejné díly epsomské soli a šamponu. Pak šampon doplněný solí použijeme jako obvykle. Nanášíme jej rovnoměrně. Důkladně pak pokožku promasírujeme, abychom působili na celou pokožku hlavy, respektive vlasové kořínky. V případě zvláště mastných vlasů se doporučuje šampon opláchnout a celou proceduru ještě jednou zopakovat.
  • suché, lámavé vlasy - lidé se suchými vlasy by se měli používání epsomské soli ve svých šamponech vyhnout. Mohou ji však použít v kondicionérech. Odměnou bude nejen větší objem, ale také výraznější zkadeření, pokud máte vlnité vlasy. Příprava kondicionéru je podobná jako u šamponu. Před použitím smícháme stejné díly epsomské soli a vlasového kondicionéru. Po obvyklém umytí vlasů použijeme kondicionér obohacený epsomskou solí. Kondicionér důkladně aplikujeme na celý povrh hlavy a vmasírujeme. Necháme působit přibližně 20 minut. Pak teprve kondicionér opláchneme.
Zdroj: Youtube

Zdroj: cs.wikipedia.org, www.healthline.com