Schizandra čínská neboli klanopraška čínská (Schizandra chinensis) pochází z Číny, Japonska a jižního Sachalinu. V tradiční čínské medicíně jsou její plody pro výjimečně koncentrovaný obsah zdraví prospěšných látek používány již tisíce let. Klanoprašku lze poměrně snadno pěstovat i u nás.
Co dokáže klanopraška?
Bobule schizandry obsahují ovocné cukry, vitamin C (21 mg%) a značné množství éterických olejů a minerálů. I to by pro prospěch zdraví stačilo, navíc je však schizandra známá svým tonizujícím efektem, díky obsahu specifické látky, schizandrinu. Kromě harmonizace a povzbuzení celého organismu schizandrin příznivě působí při onemocnění ledvin, zlepšuje ostrost vidění a ozdravuje játra. Uvolňuje duševní napětí a zmírňuje depresivní stavy. Je vhodná při únavě, přepracovanosti a psychickém a fyzickém vypětí. Pomáhá i diabetikům a revmatikům. Bobule mají osvěžující chuť a voní po pryskyřici.
Jak zrají zdravé bobule?
Voskovité, narůžovělé nebo žlutavé květy mají velmi příjemnou citronovou vůni. V některých letech na rostlině převažují jen samčí květy, jindy samičí nebo současně samčí i samičí. Proto je třeba pěstovat vždy více rostlin. Po opylení se tvoří až osm centimetrů dlouhá hroznovitá květenství, z nichž se vyvine až čtyřicet sytě červených, měkkých bobulí. Schizandra plodí čtvrtý až pátý rok po výsadbě. Bobule zrají v srpnu až v září. Skliďte je včas, aby nepřezrály.
Pěstování klanoprašky
Při vhodné péči rostliny na jednom místě prospívají i více než dvacet let
- Pokud vaše zahrada neleží v teplé oblasti, vysaďte schizandru na výhřevné místo u jižně orientované zdi.
- Jako popínavá rostlina potřebuje oporu (drátěnky či pergoly) a dostatek prostoru.
- Sazenice vysazujte do řad tak, aby mezi sebou měly odstup nejméně jeden metr.
- Rostliny vyžadují spíše lehčí a propustnou půdu s dostatkem živin.
- Do hlubokých jam přidejte proleželý kompost.
- Schizandra miluje slunce, ale kořenový systém je vhodné přistínit, aby se kořeny nepřehřívaly.
- V suchých teplých dnech je pravidelně zalévejte.
- Pravidelné hnojení je důležité i proto, že koření mělce a nemohou tedy živiny čerpat z hlubokých zásob.
- Na jaře můžete ořezat letorosty na dva výhony, podobně jako u révy vinné.
- Dospělé rostliny přežijí i mráz, mladé a často i starší sazenice je však nutno před mrazy chránit (například zakrytím slámou).
Zpracování
Bobule můžete zamrazit, sušit při teplotě do 30 °C či zavařovat do kompotů, připravit z nich džem, likér, víno. Rovněž se proslazují (kandují), z kůry a listů rostliny se připravuje nálev.
Sušené bobule v cukru
Dozrálé bobule se promyjí na sítech, osuší, zbaví se stopek. Bobule zvažte a přidejte k nim dvojnásobné množství cukru. Vše dokonale promíchejte, směs nasypte do zavařovacích sklenic, které uzavřené a krátce sterilizujte, aby se chytila víčka.
Schizandrová šťáva s cukrem
Bobule promyjte na sítech, oddělte stopky a vymačkejte šťávu. Přidejte dvojnásobek cukru a směs pomalu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté šťávu pomocí trychtýře nalijte do zavařovacích sklenic a krátce sterilizujte, aby se přichytila víčka. Šťáva je výborná s minerálkou nebo v čaji.
Přírodní šťáva
Zralé bobule se promyjí ve vodě a vymačká se z nich šťáva. Vzniklý mošt můžete přefiltrovat přes plátno do menších lahví s víčky. Sterilizujte čtvrt hodiny při 85 °C. Podávat ji můžete ve vodě i v čaji.
Lihový extrakt
10 g sušených bobulí bez stopek naložte do 500 ml 70% alkoholu. Nádobu dobře uzavřete a měsíc je nechejte macerovat. Denně užívejte dvacet kapek třikrát denně po dobu jednoho až dvou měsíců. Po kúře je vhodná měsíční přestávka.