Šedivé vlasy jsou módní

Šediny a šedé vlasy nejsou nutně něco, co je třeba maskovat. I když jsou šediny známkou stárnutí, mohou vypadat velice pěkně a sexy. Alespoň tak jsou často vnímány u mužů. Trendy a móda se mění, a tak i ženy dnes mohou běžně nosit šedé odstíny či své vlastní šediny hrdě bez toho, aby byly považovány za neupravené.

Šediny mají různé příčiny

Pokud máte šediny, možná už tušíte, že nejde jen o změnu barvy. Věkem, ale také onemocněními, fyzickým poškozením nebo kvůli dispozicím získaným od rodičů se naše vlasy mohou dříve nebo později měnit a ztrácet svoji původní barvu. Produkce melaninu se začne vytrácet a vlas začne šedivět. To je patrné na první pohled. Na druhý zjistíte, že šedivé vlasy jsou také tenčí a hůře upravitelné. Samozřejmě i na šediny platí vlasová kosmetika, a tak si s nimi lehce poradíte za použití různých přípravků.

Jak zpomalit šedivění vlasů

Pokud se bavíme o redukci šedin, pak nejde o to, že bychom byli schopni navrátit vlasům jejich původní barvu. Proces šedivění lze zpomalit či omezit pomocí vhodné stravy i prostředků, které se doporučuje vmasírovat do skalpu. Stimulace pokožky hlavy je způsobem, jak podpořit tvorbu melaninu a zpomalit tím šedivění vlasů.

Šediny jsou i výsledkem životního stylu

Šedivění urychluje také nezdravý životní styl, zejména kouření a stres. Omezení těchto dvou faktorů může rapidně oddálit či zpomalit šedivění, které se typicky objevuje už po pětatřicátých narozeninách.

Přírodní způsoby, jak čelit šedivění vlasů

Proti šedivění vlasů můžete použít například směs z citronové šťávy, medu, česneku a lněného oleje. Tuto směs se doporučuje uchovávat v ledničce a konzumovat dvakrát denně jednu polévkovou lžíci vždy před jídlem. Na výrobu budete potřebovat mixér, ve kterém do hladka zpracujete šťávu ze čtyř citronů, 1 kg medu, 200 ml lněného oleje a 3 stroužky česneku.

Úpravou jídelníčku proti šedinám

Pokud chcete zpomalit šedivění, pak zajistěte tělu doporučené denní dávky zinku, železa, magnézia, selenu a mědi. Zpomalení šedivění by měly napomoci i čerstvý zázvor s medem, třtinová melasa, olej z černého sezamu nebo také mrkvový džus. Nepodstupujte drastické úpravy vlasů, kterými je například odbarvování nebo častá úprava žehličkou či horkým fénem. Oblíbenými přírodními prostředky vhodnými k vmasírování do pokožky hlavy a ke kořínkům jsou kokosový olej, rozmixovaná čerstvá cibule či rozmarýn v olivovém oleji zrající šest týdnů.

Šedé vlasy obarvěte či osvěžte přelivem

Pokud nejste s šedinami spokojení a ani změna jídelníčku či rutiny v úpravě vlasů nepomáhá, pak nezbývá než vlasy barvit, případně se s nimi smířit. I pro barvení existuje množství přírodních prostředků a přelivů, které mohou zcela změnit barvu vlasů, případně dodají vašim vlasům lesk a neobvyklý barevný nádech.

Zdroje: https://www.healthline.com, https://vitalitis.cz