Na našich zahradách ji nelze minout. Něžné malé kvítky s drobnými okvětními plátky lákají k pohlazení. Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je opravdu drobná, ovšem síly v sobě ukrývá požehnaně a není to jen tak ledajaká květinka. Naopak. Lidské zdraví dokáže ovlivnit hned několika způsoby. Nejenže ji můžete užívat vnitřně při nachlazení a nejrůznějších zánětech, ale sedmikráska se umí svou silou na vaší pokožce utkat i lehoučký pečující závoj.

Sedmikráska proti rýmě a zánětům

Díky slizům a flavonoidům, které něžná rostlinka v sobě ukrývá, je skvělým pomocníkem při boji proti nachlazení. Čaj nebo odvar z chudobky dokáže odrazit nepříjemný kašel a ucpané dutiny. Stejně tak její protizánětlivé účinky pomáhají hojit podrážděnou dutinu ústní. Dokážou srazit horečku, navíc působí močopudně a pokud vás trápí otoky dolních končetin, je sedmikráska tou nejvhodnější lazebnicí.

Pokožka jako v bavlnce

Protizánětlivé účinky má i na pokožku, proto je její jemná síla hojně využívána při výrobě kosmetiky. O každý milimetr kůže dokáže líbezná květinka pečovat s nebývalou něhou, snad i proto si ji v období renesance ženy oblíbily jako elixír krásy. Dobrá zpráva je, že si ze sedmikrásek můžete vyrobit poklad pro vaši pokožku i v pohodlí domova.

Jak se sedmikrásky zpracovávají, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Díky antibakteriálním účinkům dokáží produkty ze sedmikrásek pokožku příjemně zklidnit, pleť navíc hydratují, rozjasňují a omlazují. Buď si můžete ze sedmikrásek vyrobit tinkturu, anebo olej. Obojí je velmi jednoduché a jediné, co budete potřebovat, je zásoba čerstvých květů této droboučké bylinky.

Zkrášlovací olej ze sedmikrásek

Uzavíratelnou sklenku nebo skleněnou lahev vymyjte vroucí vodou a řádně vysušte čistou utěrkou. Naplňte květy sedmikrásek a zalijte vhodným rostlinným olejem. Zvolit můžete třeba mandlový nebo makový, který je plný antioxidantů a vitamínu E, takže si vyrobíte svoje super sérum, které dodá vaší pokožce doslova královskou péči. Víčko sklenice nebo lahvičky zakryjte gázou a připevněte gumičkou. Nechte na slunném místě macerovat alespoň čtrnáct dní. Poté přeceďte. Aby neunikla ani kapka blahodárného elixíru nazmar, pořádně vymačkejte olej i z květů.

Koupel ze sedmikrásek

Sedmikrásky pečují o pleť dokonale, ale za to s něhou sobě vlastní. Připravte si ze sedmikrásek blahodárnou koupel. Asi dvě velké hrsti sedmikráskových květů zalijte litrem vroucí vody. Nechte pod pokličkou louhovat alespoň dvacet minut. Poté přes plátýnko slijte, přidejte dvě polévkové lžíce mandlového oleje a dořeďte vodou tak, aby vám koupel byla příjemná. Dopřejte si alespoň čtvrthodinovou pečující lázeň. Není potřeba použít žádné mýdlo ani pokožku oplachovat. Naopak, nechte sílu přírody krásně působit a jen jemně osušte měkkým ručníkem.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, manufaktura.cz, plzen.rozhlas.cz, magazin.biooo.cz, www.bylinkyprovsechny.cz