Své pojmenování získala podle místa, kde dokáže růst. Nevadí jí totiž půda chudší na živiny, objevuje se společně s teplým jarním počasím, nejvíce na nízkých či sekaných trávnících, ale sedmikrásky objevíte i na louce, na okrajích cest či na mezích. Sedmikráska chudobka roste a kvete skoro celý rok, takže ji můžete konzumovat stále čerstvou. Pokud byste si i přesto chtěli nasušit směs na zimu, i to je možné. Květy sbírejte za slunného dne v poledne, kdy mají největší sílu a sušte je na teplém a stinném místě. Uchovávejte v suchu v látkovém či papírovém sáčku.

Sběr kolem oběda

Nejvíce se sedmikráska vyskytuje od dubna zhruba do srpna. Odborníci doporučují sbírat květy, ale i listy mezi 12. a 13. hodinou, kdy má sedmikráska největší sílu. Později pak, a to na podzim, se sbírá kořen sedmikrásky, který je stejně účinný jako nadzemní části rostlin. Připravuje se z něho léčivý odvar.

Léčivé účinky

Proč vlastně sedmikrásku pravidelně konzumovat? Má velké množství léčivých účinku, působí protizánětlivě a proti bolesti, pomůže vám utišit kašel a také podporuje vykašlávání, zlepšuje trávení, má mírně projímavý účinek a využívá se i na nejrůznější oční potíže. Uleví od bolesti po hmyzím štípnutí - šťávou z čerstvého listu stačí potřít místo bodnutí, pomůže i obklad z listů.

Do salátu i na chleba

Ideální je pravidelná konzumace, a to asi 15 kusů za den. Můžete si je čerstvé utrhnout na trávníku a hned sníst, často se však kombinují s dalšími potravinami. Posypte si sedmikráskami čerstvý chleba s máslem nebo tvarohem, vhoďte hrst květů či listů do salátu a nemusíte se omezovat ani pokud právě kojíte či jste těhotná.

Odvar či tinktura

Ze sedmikrásky chudobky se připravuje i blahodárný čaj, léčivá tinktura a výše zmíněný odvar z kořene. Jaký je postup?

Sedmikráskový čaj

Lžíci květů a listů zalijte 250 ml vroucí vody a nechte minimálně 10 minut louhovat. Poté sceďte a čaj pijte několikrát denně. Pro sladší chuť je možné přisladit čaj trochou medu.

Sedmikrásková tinktura

Do litru alkoholu (koncentrace 40-50%) vložte 150 gramů květů, nádobu uzavřete a nechte minimálně 5 týdnů v teple macerovat. Následně sceďte a rozdělte do menších uzavíratelných nádob.

Odvar ze sedmikráskového kořene

Připravte si 2 g kořene, ponořte ho do 250 ml vody a vařte asi 10 minut na mírném stupni, odstavte a louhujte cca 15 minut. Kořen vyjměte a odvar popíjejte 3x denně.

Zdroje:www.bylinkyprovsechny.cz, sever.rozhlas.cz, Janča - Zentrich: Herbář