Konopná semínka jsou semena konopí setého a jedná se o nutričně velmi hodnotnou potravinu. Jsou velmi bohatá na zdravé tuky, proteiny a různé minerály. A především mají i jedinečnou chuť.
Co všechno konopná semínka dokáží, se můžete inspirovat na videu zde:
Konopná semínka
Konopná semínka mají pro náš organismus naprosto ideální poměr živin, minerálů a vitamínů. Jejich chuť má oříškový nádech a hodí se nejen jako přísada do kaší, jogurtů a dezertů, ale jsou i výborným doplňkem hlavních jídel, obzvláště těch asijských. Můžete je používat jak v loupané, tak i neloupané formě. V té druhé je však více vlákniny. Tento druh semínek je výživově dokonce kvalitnější než jakékoliv prvotřídní maso.
Proč jsou konopná semínka tak zdravá?
Podle vědeckých studií jejich unikátnost tkví v jejich vyváženém složení a vysoké nutriční hodnotě. Konopná semínka jsou tvořena z 25% bílkovin, 31% tuků a 34% zdravých cukrů. Stejně tak je v nich obsaženo velké množství vitamínů, a to především A, C, E a vitaminy skupiny B. Významné minerály jsou pak vápník, železo, zinek, hořčík, draslík, chrom, síra a jód. Zajímavostí je i perfektní poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, které mají dokonalé protizánětlivé účinky. Díky pravidelné konzumaci konopných semínek si budete udržovat celkové zdraví a předcházet tak mnoha nepříjemným chorobám.
Výhodou konopných semínek je také to, že jsou bezlepková, a proto jsou vhodná opravdu pro každého. Pokud tedy trpíte celiakií, nemáte se čeho obávat.
Detoxikují organismus
Díky poměrně vysokému podílu vlákniny, antioxidantů a chlorofylu tato semínka přispívají k pročištění organismu. Nejenže vaše střeva zbaví nečistot a usazenin, ale přispějí i k lepší činnosti celého trávicího traktu.
Posílí vaši imunitu
Protože jsou konopná semínka zdrojem kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin rostlinného původu a obsahují výše zmíněnou kombinaci látek, jsou i skvělými antioxidanty, a tak se podílí na lepší imunitě celého organismu.
Jak semínka používat
Pokud chcete získat z konopných semínek maximum živin a cenných látek, je důležité je správně upravit. Nejenže je můžete nechat naklíčit či namočit, lze je i nadrtit, opéct v pánvi či na pekáči v troubě, anebo také rozmělnit. V tomto případě si můžete semínka rozdrtit pomocí hmoždíře, mlýnku či mixéru. Namletá semínka však zpracujte co nejdříve. Hodí se do jogurtů, pomazánek, pečiva či salátů.
Co se stane, když semínka namočíte?
Díky tomu, že semínkům dopřejete vlhkost, dojde díky enzymovým inhibitorům k postupnému klíčení. V tento moment se značně zvýší využitelnost všech zdraví prospěšných látek, enzymů, vitamínů i minerálů. Stačí, když si večer neloupaná semínka zalijete v misce vodou, ráno je důkladně propláchnete a do 3 dnů spotřebujete.
Jak semínka skladovat
Pokud se chcete vyhnout žluknutí či případné plísni, měli byste semínka vždy uchovávat v čisté suché uzavíratelné dóze, a to v suchu. Pokud je namelete či namočíte, pár dní vám vydrží i v lednici.
Zdroje: www.damejidlo.cz, www.rehabilitace.info, www.toprecepty.cz, www.zdravi.peknetelo.eu