Když jsem byla malá holka a jedla jsem s chutí melouna, často jsem od dospělých slyšela: „Dávej pozor a nespolkni žádnou pecku, je to nebezpečné“. Znala jsem i historku, že když semínko spolknu, budu muset do nemocnice. Nejvtipnější byl můj děda, který mě alespoň upozorněním, proč nejíst černá jadérka, rozesmál: „Když je sníš, vyrostou ti z uší melouny“. Jeho myšlenka mi byla vlastně dost sympatická, napadlo mě, že se nebudu muset tahat s těžkou síťovkou s obrovským melounem z obchodu, ale stanu se samozásobitelkou a své vlastní melouny budu mít stále po ruce. Přestože jsem pecky jedla hlava nehlava, nikdy se mi nic nestalo.

Nejzdravější část melounu? Semínka!

Doba pokročila a v současnosti je jasné, že melounová semínka jsou zdravá, a navíc se řadí mezi kvalitní zdroje vlákniny a antioxidantů. A nejen to! Ve 100 gramech těchto malých oválků se nachází až 35 gramů bílkovin! Takže není divu, že byla semínka dokonce označena za superpotravinu roku 2017!

Bohatá jsou i na vitamíny skupiny B a významné minerály jako hořčík draslík, sodík, měď a železo. Zajímavé je, že železo obsažené v semínkách je tělem lépe asimilováno, když je jíte společně s melounovou dužinou. Obsahuje totiž značné množství vitamínu C, který napomáhá správnému vstřebávání železa. Drobná jadérka jsou bohatá i na vícesytné mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu a pozitivně ovlivňují kardiovaskulární a imunitní systém.

Spolknout zrníčka nestačí

Pokud jste se rozhodli semínka začít jíst, pečlivě je rozkousejte. Bez toho by vám pouze prošla trávicím traktem a tělo by si z nich nevzalo téměř žádné prospěšné látky. Ovšem nemusíte je jíst pouze syrová, jsou i jiné příjemnější možnosti a lze s nimi obohatit vaše kulinářské umění. Budou vám jistě připadat chutnější a hlavně nepřijde ani jedno zrnko nazmar.

Udělejte si praženou pochoutku

Nejprve jadérka pečlivě omyjte a usušte, nejlepší jsou na to sluneční paprsky. V tomto stavu je vložte do misky se špetkou soli a zakápněte trochou olivového oleje. Vše promíchejte tak, aby bylo každé semínko obalené olejem. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a připravená semínka na něj rovnoměrně rozložte. Vložte do rozehřáté trouby na 180 °C tak na 10 až 15 minut, až budou křupavá. Můžete zkusit i variantu, kdy usušená melounová zrnka můžete nasucho opéct na pánvi. Takto upravená semínka můžete chroupat jen tak, když máte na něco chuť, nebo je využít do salátů, koláčů, moučníků i jogurtů. Prostě všude tam, kam dáváte třeba ořechy či mandle.

Čistící melounový čaj

Teplý nápoj z melounových semen je přirozeným močopudným prostředkem a je tedy velmi vhodný pro čištění ledvin a účinný v prevenci proti ledvinovým kamenům, s mírně projímavými účinky. Očištěná a rozmixovaná čerstvá semínka z melounu, postačí tak 20 až 30 jader, stačí nechat louhovat zhruba 15 minut ve 2 litrech vody a skvělý čaj je hotov. Připravené množství by vám mělo postačit na dva dny. Třetí den konzumaci vynechte a nechte své tělo pročistit. Nápoj můžete takto užívat několik týdnů, ale vždy si dejte každý třetí den přestávku.

Je libo speciální koření?

Vyrobit si můžete i vlastní kořenící směs. Stačí si připravit suchá jádra ze 3 melounů, 5 usušených chilli papriček, 3 až 4 stroužků česneku a špetku soli. Semena spolu s pálivými papričkami opražte na sucho na pánvi a pak je rozmixujte na jemný prášek. Přidejte rozmačkaný česnek a sůl a vše ještě jednou rozmixujte. Vzniklou hmotu pak usušte buď na sluníčku, nebo v troubě na nízkou teplotu.

Zdroje: www.indianexpress.com, www.healthline.com, www.zdravestravovani.eu