Šípek

Leské a červené plody růže šípkové (Rosa canina) dozrávají v září. Pokud si chcete plody nasušit, sbírejte je ještě před mrazíky. Budou ještě tvrdé. Nejlepší doba pro sběr je ale po prvním mrazíku. Jsou tehdy nejsladší. Změklé šípky se používají na přípravu šípkových omáček a marmelád.

Šípkový čaj

První dochovaná zmínka o šípovém čaji pochází již z 11. století. Pili ho však už staří Římané jako prevenci proti vzteklině. Později šípkový čaj předepisovali bylináři při infekcích, zánětech i pro podporu paměti.

Jak připravit šípkový čaj

Šípky nikdy nevařte. Pouze je zalijte převařenou vodou, ne teplejší než 50 stupňů Celsia a nechte vyluhovat. Pokud používáte čerstvé plody, je nutné čaj důkladně scedit. Odstraníte tak jemné chloupky, které dráždí sliznici a kůži. Takto připravený čaj je plný vitamínů, dalších prospěšných látek a skvěle chutná.

Zdravotní benefity šípkového čaje

Šípky obsahují vysoké procento vitamínu C. V jednom kilogramu šípků je 8500 miligramů vitamínu C, čímž předhání nejen citrusové plody, ale také černý rybíz nebo kadeřavou petržel. Má také vitamíny A, B-1, B-2, B-3, E, K, P, organické antioxidační bioflavonoidy, polyfenoly, karotenoidy, lykopen, rutin, draslík, vápník, železo a pektin. Šípek tak stimuluje imunitní systém, tonizuje celý organismus a zpomaluje stárnutí pokožky. Jaké jsou jeho další zdravotní benefity a proč bychom měli šípkový čaj pít každý den?

Zpomaluje stárnutí

Vitamín C a flavonoidy jsou zodpovědné za antioxidační účinek šípkového čaje. Tyto látky bojují proti volným radikálům, které způsobují například srdeční onemocnění, Parkinsonovu chorobu, aterosklerózu a další neduhy spojené se stárnutím. Protizánětlivé a antioxidační schopnosti šípků pomáhají také při prevenci a léčbě artritidy.

Související články

Bojuje proti rakovině

Studie z roku 2012 potvrdila, že fytochemikálie z šípkového čaje zabraňují množení nádorových buněk. Výzkum byl sice proveden s buňkami ve zkumavkách, je však dokázáno, že polyfenoly kvercerin a kyselina ellagová tuto schopnost mají.

Posiluje imunitní systém

Na podzim a v zimě nás ohrožují různá „nachlazení", kašel, chřipka a dýchací potíže. Zabráníte jim pomocí šípkového čaje. Jeho pravidelné popíjení dodá vašemu tělu potřebný vitamín C a A, kteří posilují imunitní systém.

Pomáhá zhubnout

Šípky obsahují tilirosid, který zrychluje metabolismus a zlepšuje hospodaření s glukózou v krvi. Zabraňuje tak hromadění tuku ve tkáních. Japonská studie z roku 2015 vedená vědcem Akifumi Nagatomem navíc zjistila, že pravidelná konzumace výtažků ze šípků: „Významně snižuje obsah viscerálního tuku na břiše, tělesnou hmotnost i BMI ve srovnání s hodnotami na začátku experimentu a se skupinou užívající placebo, a to bez nežádoucích účinků."

Léčí žaludeční problémy a zácpu

Šípkový čaj pomáhá s problémy jako jsou žaludeční křeče, nedostatek žaludeční kyseliny nebo podráždění žaludku a střev. Navíc, plody obsahují pektin, které jsou přírodními probiotiky, mají mírný projímavý účinek, a proto pomáhají s léčbou chronické zácpy.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, , www.rehabilitace.info, , www.tvojezdravie.sk