Šípky jsou plodem růže šípkové (Rosa canina). Tento druh běžně roste nejen ve střední Evropě, ale také v severozápadní Africe a Střední Asii. Keři se daří hlavně na suchých stráních, okrajích lesů a polí, v úvozech polních cest i na náspech a neobdělávaných půdách. Příležitostně zapleveluje i okolí lidských sídel. Plody růže šípkové jsou využívané od pradávna. Dokonce se našly i ve vykopávkách v sídlišti neolitu.

Zpracování šípků na čaj

Sběr šípků se provádí nejlépe v září a říjnu. Ideální plod na čaj je krásně rudý a tvrdý. Díky tomu se kvalitně vysuší. Jakmile plody přemrznou, změknou a musí se zpracovat jinak. Šípky vložte do sušičky nebo do trouby a sušte nejlépe do 40 °C. Dejte pozor, aby teplota nepřekročila 60 °C. Plody by zčernaly a ztratily by velké množství vitamínu C. Hotové sušené plody poznáte snadno. Jsou křupavé a jednoduše je rozlousknete. Skladujte je v celku. Rozdrťte je až těsně před přípravou čaje.

Příprava šípkového čaje

Čaj ze sušených šípků je účinnější než z čerstvých. Je to tím, že sušení naruší buněčnou strukturu. Látky obsažené v plodu se tak lépe vyluhují. Šípky lehce nadrťte a vsypte je do konvičky. Zalijte je studenou nebo maximálně 40 °C vodou. Nechte odstát nejlépe přes noc. Macerát se zabarví do rudě červené barvy. Poté ho můžete ohřát. Aby se zachovalo co nejvíce vitamínu C, opět zahřívejte maximálně do 40 °C. Čaj přefiltrujte přes plátýnko. Zbavíte ho tak dráždivých chloupků. Zbylou drť nevyhazujte. Šípky se totiž mohou vyluhovat až třikrát.

Související články

Šípkový čaj - účinky

Šípky jsou bohaté na vitamín C, B1, B2, E, P a K, dále obsahují karotenoidy a glykosidy, organické kyseliny, třísloviny aj. Celý tento komplex pomáhá tělu posilovat vazivové a kloubní tkáně, předcházet virovým a bakteriálním onemocněním, nachlazení a vyčerpání organismu. Jak připomíná MUDr. Svatava Žáková: „Vitamín C z přírodních zdrojů je mnohem účinnější než syntetický." Čaj také léčí problémy se žaludkem, močové cesty a ledviny. Šípek se navíc využívá při léčbě křečových žil. Látky v něm obsažené totiž napomáhají zpevňovat cévy.

Bojuje proti rakovině

Studie z roku 2012 potvrdila, že látky v šípcích inhibují množení nádorových buněk ve zkumavkách. Společně s antioxidanty, jež plody obsahují, tak zřejmě dokáží snížit riziko srdečních chorob a rakoviny.

Na revmatoidní artritidu

Pravidelná konzumace šípkového čaje přispívá ke zvýšení mobility o 20 až 25 %. Látky v šípkovém čaji snižují bolest a ztuhlost kloubů. Protizánětlivé vlastnosti šípku celkově zlepšují zdraví a kondici pacienta.

Na žaludek

Šípkový čaj snižuje žaludeční křeče, vyrovnává nedostatek žaludeční kyseliny a celkově zabraňuje podráždění žaludku a střev. Popíjení macerátu ulevuje od průjmu, zácpy, ale také preventivně působí proti žlučovým kamenům, onemocnění žlučníku, dně a infekci močových cest.

Zdroj: www.youtube.com, www.rehabilitace.info