Přírodu zdobí tento keř celoročně, ale nejkrásnější je na jaře, kdy začne být obsypán jemnými bílo-růžovými kvítky. Nicméně i teď na sklonku léta je velice atraktivní, a to díky svým ohnivým plodům, které jsou doslova léčebným pokladem. Šípek je možné sbírat od konce září do poloviny října.

Čím nás šípkový olej obdaří

Olej ze šípků by neměl chybět v žádné domácnosti, kromě ostatních členů rodiny jej ocení hlavně ženy. Obsahuje vysoké množství vitamínů A, B, C, E a K, antioxidantů a také draslíku, železa a hořčíku. Právě tyto látky prospívají pokožce, kterou ve výsledku podstatně omladí a zvýší její pružnost.

Šípek totiž pokožku hluboce hydratuje a zároveň regeneruje. Šípkový olej působí silně antisepticky a protizánětlivě, a tak velice zklidní každé poraněné či podrážděné místo. Dokonce to umí náramně i s jizvami, které při pravidelném používání vyhlazuje a funguje prý i na pigmentové skvrny. Celkově posiluje obranyschopnost kůže.

Jak si jednoduše vyrobit šípkový olej

Budete potřebovat jen olej a šípek, který je nejlepší buď čerstvý nebo mražený, protože obsahuje nejvíc šťávy. Vložte zmrzlý šípek do kuchyňského cedníku a opláchněte ho pod tekoucí vodou. Následně šípky rozdrťte a zalijte olejem tak, aby byly všechny plody ponořené. Poté nechte při nízké teplotě dlouho macerovat v troubě nebo elektrickém hrnci, kde lze korigovat stálou teplotu.

Láďa Hruška vyrábí olej takto:

Zdroj: Youtube

Jak olej použít

Olej lze použít buď samostatně, nebo jej můžete vmíchat do pleťového mléka či krému. Jemně jej vmasírujte do pokožky obličeje, když si ho vyrobíte větší množství, dopřejte slastnou masáž šípkovým olejem celému tělu.

A nezapomeňte ani na vnitřní užívání

Popíjejte pravidelně šípkový čaj, napomůže vaší pokožce, ale i celkovému zdraví. Zalijte 2 lžičky podrcených šípků 2 dl vroucí vody a nechte pod pokličkou 15 minut louhovat. Poté teplý nápoj přeceďte, zbylé plody vymačkejte a věřte zázračné síle šípku.

Zdroje: www.bioneeds.cz, www.primanapady.cz, www.vitalia.cz