Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, cs.wikipedia.org

Šípky můžete zpracovat mnoha způsoby

Šípky jsou plody, které se dřív těšili úctě, ale dnes je málokdo sbírá a využívá. Je to velká škoda. Šípky jsou totiž velmi bohaté na vitamíny a další látky. Můžete je sušit i nakládat anebo si připravit chutný sirup. Budete překvapení, jak velmi chutná dětem a že na něj budou chodit i dospělí, kteří sladké nemusí! Faktem ale je, že plody šípkové růže nejsou jen chutné, ale také zdravé. O tom se můžete sami přesvěčit, výroba sirupu je velmi jednoduchá a výsledný produkt si stále uchovává maximum léčivých látek, protože je připravovaný zastudena.

Proč stojí šípky za to?

Šípky se už stovky let používaly při různých zánětlivých onemocněních, například močových cest, dutiny ústní či žil. Plody také pomáhají regulaci trávení. Fungují dobře také jako posila obranyschopnosti a s tím samozřejmě přímo souvisí i obsah vitamínů. V plodech šípkové růže je přítomen ve větším množství vitamín C, E i P, B1 a B2, ale také další látky, jakou z kyseliny, pektiny, slizy a třísloviny i cukry.

Šípky by se měly zpracovávat, tedy i sušit při teplotách nepřekračujících 50 °C, dejte si však také pozor na příliš nízké teploty, při kterých plody mohou začít plesnivět.

Příprava šípkového sirupu

Pokud chcete připravit šípkový sirup, zvolte raději verzi za studena. V tomto receptu šípky sice zahřejete, ale jen na nízkou teplotu, aby bylo snazší rozpuštění cukru. Jak se takový sirup připravuje?

Na přípravu sirupu budete potřebovat zhruba jeden kilogram omytých šípkových plodů, 1 litr vody, půl kila cukru a jeden citron, případně pomeranč.

Šípky rozmixujte v trošce vody, podrťte v hmoždíři nebo jinak rozmělněte, zalijte vodou a nechejte 24 hodin louhovat v ledničce.

Druhý den směs zahřejte, ale jen na max. 50 °C, aby se nezničily léčivé látky.

Dobře přepasírujte přes husté sítko nebo plátýnko a do ještě teplé hmoty vmíchejte veškerý cukr, který se takto lépe rozpustí a až na závěr šťávu z citronu či pomeranče.

Směs rovnou přelijte do sterilizovaných lahví a uložte v lednici.

Související články