Zdroje: pastu-pohoda.blogspot.com, www.kouzlovuni.cz

Šípků není nikdy dost

Na šípcích je něco starosvětského. Jsou to plody, které byly dříve hodnotným zdrojem vitaminů a jsou jím i nadále. Pokud se podíváte na složení různých léčivých bylinných ale i ovocných čajů, šípky jsou jejich častou přísadou, a to nejen díky jejich chuti, ale také léčivým účinkům. Je jich mnohem více, než byste možná čekali.

Proč jsou šípky zdravé plody?

Šípky jsou bohaté na vitaminy C i A, ale také mnohé další, jako například B1, B2 a B3 i vitamín K. Významný je také obsah vápníku, hořčíku, fosforu či rutinu. Díky tomuto složení jsou šípky dobrou prevencí proti onemocněním a na podporu imunity. Pomáhají při bolestech křečových žil, ale také zánětech dásní a parodontóze. Jsou to plody bohaté na antioxidanty, fungují také močopudně, podporují zdraví močových cest a ledvin, ale podporují i harmonizaci trávení. Zdraví prospěšné šípky se proto používaly v mnoha podobách. Čaj, sirup nebo marmeláda jsou klasickými domácími úpravami těchto hodnotných drobných plodů, dá se z nich také vyrobit víno a používají se i v přípravě pokrmů.

Nejobyčejnější a nejchutnější jsou šípky v medu

Sirup se klasicky připravuje za pomoci cukru svařeného s vodou, ale mnohem zdravější variantou je použití medu. Šípky nakládané v medu v celku ovšem nejsou nic moc, mnohem zajímavější je udělat si takový medový sirup s šípky podrcenými.

Kombinace medu a šípku je skutečně lahodná a samozřejmě i zdravá. I když je med také nesmírně sladký a kalorický, sám o sobě je léčivý, o čemž snad není potřeba nikoho dlouze přesvědčovat.

Ani recept a přesné dávkování nejsou potřeba, posuďte sami. Nasbírejte čerstvé šípky a operte je v čisté vodě. Šípky nasypejte do mísy nebo větší zavařovací sklenice a zalejte jen takovým množstvím vody, které je nezbytné k tomu, aby je bylo možné rozmixovat. Šípky přepasírujte přes jemné sítko a tekutiny vmíchejte do medu. Přepasírovaná kaše by měla být zhruba konzistence pyré a množství medu by mělo být přibližně stejné.
Pamatujte, že pokud chcete využít léčivé látky medu, nesmíte jej tepelně upravovat, či používat do příliš horkých nápojů. Medu nesvědčí už 45 °C.

Chcete-li vylepšit směs o chutě i o další léčivé látky, můžete přidat skořici, vanilku, hřebíček nebo badyán.

Pokud vás podobné směsky nelákají, můžete prostě jen naložit očištěné, rozpůlené a semen zbavené šípky. Je to neobvyklá sladká chuťovka, na které si smlsnou všichni, ať už nemocní nebo zdraví.

Související články