Kopřivový sirup je skvělé pít s vodou jako zdravý a osvěžující nápoj.
Zdroj: Shutterstock

Sirup z kopřiv: Vařený i za studena. Chutná skvěle a je to zdravotní zázrak

Na jaře se příroda zazelená a mladé rostliny jsou plné zdraví. Je ten pravý čas je nasbírat a připravit z nich blahodárné přípravky, které můžete užívat celý rok. Začněte kopřivami.

O tom, jak jsou kopřivy zdraví prospěšné bylo již napsáno a řečeno mnoho. Bohužel rostou i tam, kde nejsou právě vítány, a proto je lidé likvidují jako plevel. Přitom je až skoro neuvěřitelné, při jakých všech potížích nám mohou pomoci. Především dokonale pročistí naše tělo od usazenin kyseliny močové, z cest žlučovodů dokáže kopřiva odvádět zase žlučové usazeniny, zlepšuje činnost jater a posiluje žaludek. Pomůže vám, pokud vás trápí průjem, zbaví vás křečí, nejrůznějších krvácení a kožních problémů, pomůže doplnit chybějící železo, podporuje růst vlasů. Kopřivu lze právem považovat za zázrak, a proto byste její sílu měli využít, kdykoli se vám to naskytne. 

Zkuste sirup

Kopřivu můžete konzumovat a užívat v různých formách, jednou z možností je sirup. Ten lze připravit jak vařený, tak nevařený. Vyzkoušejte oba postupy.

Sbírejte vrchní část rostliny. Zdroj: Profimedia
Kopřivový sirup za studena 

Suroviny:

  • 3 BIO citrony
  • 200 g kyseliny citronové
  • 3000 ml vody
  • 3000 g krupicového cukru
  • asi 70 ks mladých kopřiv (vrcholky rostliny)

Postup:

  • Vodu převařte a nechte vychladnout. Kopřivy omyjte a osušete a vložte je do vody. Přidejte kyselinu citronovou a nakrájené citrony na plátky. Zamíchejte a nechte odležet v chladu minimálně 24 hodin. 
  • Následně směs přeceďte a citrony vymačkejte. Přidejte cukr, rozmíchejte a nechte odstát, dokud se cukr zcela nerozpustí. Potřebuje k tomu několik hodin. Během této doby směs několikrát promíchejte.  
  • Hotový sirup naplňte do čistých a suchých lahví, dobře uzavřete a skladujte v chladu.

Kopřivy namočte do vody. Zdroj: Profimedia

Sirup z kopřiv vařený

Suroviny:

  • 3500 ml vody
  • 4 BIO citrony
  • 3500 g krupicového cukru
  • 100 g kyseliny citronové
  • 80 stonků kopřivy cca 20 cm dlouhé

Postup:

  • Kopřivy properte ve studené vodě, citrony dobře omyjte a nakrájejte na plátky. Kopřivy vložte do většího hrnce, zalijte vodou, přidejte kyselinu citronovou a plátky citronů. Přiveďte k varu a asi 5 minut povařte. Následně nechte vývar s kopřivami 24 hodin odstát.
  • Poté směs sceďte, přisypte cukr, za stálého míchání přiveďte k varu a nechte krátce povařit.
  • Sirup přelijte do čistých lahví, které jste předehřáli v teplé vodě, aby během plnění nepopraskaly. Dobře uzavřete a nechte vychladnout. 


Zdroje:primanapady.czwww.toprecepty.cz

Akční letáky