O tom, jak jsou kopřivy zdraví prospěšné bylo již napsáno a řečeno mnoho. Bohužel rostou i tam, kde nejsou právě vítány, a proto je lidé likvidují jako plevel. Přitom je až skoro neuvěřitelné, při jakých všech potížích nám mohou pomoci. Především dokonale pročistí naše tělo od usazenin kyseliny močové, z cest žlučovodů dokáže kopřiva odvádět zase žlučové usazeniny, zlepšuje činnost jater a posiluje žaludek. Pomůže vám, pokud vás trápí průjem, zbaví vás křečí, nejrůznějších krvácení a kožních problémů, pomůže doplnit chybějící železo, podporuje růst vlasů. Kopřivu lze právem považovat za zázrak, a proto byste její sílu měli využít, kdykoli se vám to naskytne.
Zkuste sirup
Kopřivu můžete konzumovat a užívat v různých formách, jednou z možností je sirup. Ten lze připravit jak vařený, tak nevařený. Vyzkoušejte oba postupy.
Kopřivový sirup za studena
Suroviny:
- 3 BIO citrony
- 200 g kyseliny citronové
- 3000 ml vody
- 3000 g krupicového cukru
- asi 70 ks mladých kopřiv (vrcholky rostliny)
Postup:
- Vodu převařte a nechte vychladnout. Kopřivy omyjte a osušete a vložte je do vody. Přidejte kyselinu citronovou a nakrájené citrony na plátky. Zamíchejte a nechte odležet v chladu minimálně 24 hodin.
- Následně směs přeceďte a citrony vymačkejte. Přidejte cukr, rozmíchejte a nechte odstát, dokud se cukr zcela nerozpustí. Potřebuje k tomu několik hodin. Během této doby směs několikrát promíchejte.
- Hotový sirup naplňte do čistých a suchých lahví, dobře uzavřete a skladujte v chladu.
Sirup z kopřiv vařený
Suroviny:
- 3500 ml vody
- 4 BIO citrony
- 3500 g krupicového cukru
- 100 g kyseliny citronové
- 80 stonků kopřivy cca 20 cm dlouhé
Postup:
- Kopřivy properte ve studené vodě, citrony dobře omyjte a nakrájejte na plátky. Kopřivy vložte do většího hrnce, zalijte vodou, přidejte kyselinu citronovou a plátky citronů. Přiveďte k varu a asi 5 minut povařte. Následně nechte vývar s kopřivami 24 hodin odstát.
- Poté směs sceďte, přisypte cukr, za stálého míchání přiveďte k varu a nechte krátce povařit.
- Sirup přelijte do čistých lahví, které jste předehřáli v teplé vodě, aby během plnění nepopraskaly. Dobře uzavřete a nechte vychladnout.
Zdroje:primanapady.cz, www.toprecepty.cz