Užíváte potravinové doplňky? A co tento?
Stačí spolknout pilulku? Jistě tušíte, že tak jednoduché to nebude. Také o rybím oleji se celá léta mělo za to, že je pramenem zdraví a zázrakem přírody na všechny možné neduhy. Možná to tak doopravdy je, jenže kapsle obsahující rybí olej, zázraky na počkání slíbit nemohou, a dokonce mohou i ublížit.
Z příspěvku z YouTube kanálu Cukrfree se dozvíte víc o vitaminech a doplňcích stravy. Na otázky ohledně těchto přípravků odpovídala MUDr. Jana Čepová, MBA, Ph.D. z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF UK a FN Motol
I rybí tuk může uškodit
Co tedy prozradil britský výzkum tak strašlivého od doplňcích stravy? Jak už bylo řečeno, konkrétně šlo o studii týkající se rybího oleje, respektive užívání rybího doleje jako stravovacího doplňku. Konktrétně šlo o studii publikovanou v BMJ Journals v květnu tohoto roku s názvem „Pravidelné užívání doplňků stravy s rybím tukem a průběh kardiovaskulárních onemocnění: prospektivní kohortová studie“.
K analýze bylo použito informací o 415 737 pacientech ve věku mezi 40 a 69 roky, které sbírala UK Biobank po dobu dvanácti let. Z výsledků vyplívá, že rybí tuk pomáhá, ale i škodí.
Rybí olej je doporučovaný především pro snížení hladiny triglyceridů v krvi. Tyto jsou totiž spojovány s fibrilací srdečních síní, potažmo rizikem dalších kardiovaskulárních obtíží jako je krevní sraženina, mrtvice či srdeční selhání. A zdá se, že nemocným skutečně pomáhá, opak ale mohou očekávat zdraví.
Komu škodí rybí tuk ve formě potravinového doplňku?
Ze zmíněné studie vyplývá, že rybí tuk může u zdravých pacientů naopak zvýšit výskyt těchto zdravotních problémů. Zdraví, kteří se s kardiovaskulárními onemocněními nepotýkali, naopak po každodenní konzumaci doplňků stravy s rybím olejem měli vyšší riziko fibrilace síní o 13 procent a mozkové mrtvice o 5 procent. I když se může zdát, že jde o poměrně nízká čísla, nutné je vzít v potaz, že zdravým lidem se patrně konzumací rybího oleje v kapslích zdraví zhoršilo, což je nepochybně alarmující.
Ač šlo o studii rozsáhlou, není zatím dostatečně objasněné co, respektive jaké mechanismy stojí za těmito výsledky. I vědci v závěru studie podotýkají, že je zapotřebí dalšího zkoumání vlivu rybího oleje. Není ani jasné, zda je pouze o rybí olej ve formě potravinového doplňku a zda právě to je problematické.
Lékaři a další odborníci nicméně nabádají získávat rybí tuk buď konzumací ryb nebo se zaměřit na omega-3 mastné kyseliny z jiných zdrojů. Ty jsou totiž obsažené také ve leněních semínkách a oleji, chia a konopných semínkách, vlašských ořeších, ale i spirulině či mořských řasách.
Zdroje: edition.cnn.com, bmjmedicine.bmj.com