Skořice, jak ji známe z obchodů, je kůrou stromu skořicovníku. Běžně je k dostání skořice ze skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia), která je více dřevitá, obsahuje méně účinných látek a je i chuťově méně výrazná. Ve specializovaných obchodech seženete skořici ze skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum), kterou někteří bylinkáři označují jako ‚pravou‘. Nenamleté je rozeznáte i pouhým okem – svitky cejlonské skořice tvoří několik tenkých vrstev voňavé kůry, zatímco její čínská sestra se více podobá tenkému zkroucenému dřevu.

Dnes běžné koření bývalo kdysi vzácným darem, kterým nepohrdli ani egyptští faraoni. Její léčivé účinky obdivovali i staří Řekové, kteří dlouho nevěděli, odkud pochází. Aristoteles se prý domníval, že ji z neznámých končin nosí obrovští ptáci, od kterých ji získávají Arabové. Pro Evropu ji objevil až jeho žák Alexandr Makedonský při tažení do Indie.

Skořice se sklízí v období dešťů, kdy se z každého stromu odseknou dvě až tři větve tak, aby strom mohl dále růst. Větve se suší a kůra se z nich sama začne olupovat a stáčet se v charakteristické svitky.

Voňavá lékárna

Skořice obsahuje léčivou látku cinnamaldehyd, která tomuhle koření dává typickou vůni i chuť. Má dlouhou řadu pozitivních účinků: podporuje krevní oběh, snižuje tlak, zmírňuje silnou menstruaci, zlepšuje trávení (poradí si s průjmem, nadýmáním nebo kolikou, dokonce se doporučuje jako prevence žaludečních vředů), podporuje chuť k jídlu, snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi. Jde také o velmi účinné přírodní antibiotikum a dezinfekci – prý silnější než česnek. Doporučuje se i jako prevence proti Alzheimerově chorobě či ke zmírnění jejích příznaků.

Podle bylinkářky Michaely Maťhové je potřeba skořici užívat dlouhodobě (alespoň 40 dnů, pak jsou možné přestávky), než se projeví její pozitiva. Zároveň je ale nutné hlídat si zkonzumované množství a nepřekračovat doporučenou denní dávku – optimální jsou cca 3 g, tedy zhruba kávová lžička rozmíchaná ve větší sklenici vody. Čínská varianta není pro takové užívání vhodná – obsahuje velké množství kumarinů, které mohou způsobovat bolesti hlavy, závratě a únavu.

Skořice do aromalampy

Éterický olej ze skořice prohřívá a podporuje činnost srdce, takže se hodí pro zimomřivé unavené jedince. Podporuje také imunitu, zmírňuje dýchací obtíže, pomáhá při vyčerpání a depresi. Poradí si i s močopohlavními nebo kožními infekcemi. Jde ale o silný alergen, proto pokud ho chcete nanášet na kůži, otestujte ho nejdřív na předloktí!

Zdroj: bylinkovyraj.net, cs.wikipedia.org