Cejlonská skořice má blahodárné účinky na zdraví.
Zdroj: Shutterstock

Co udělá s tělem lžička skořice na lačno každý den?

Skořice je po staletí oblíbené koření. Mnozí z nás ji mají spojenou s oblíbeným svařákem či s pečením cukroví. Víte však, že je zároveň skvělým lékem na spoustu zdravotních problémů? Nejenže nakopne vaše tělo i mysl, ale zlepšuje i náladu a působí jako přírodní afrodiziakum. Dopřejte si tento malý zázrak denně a uvidíte!

Skořice neboli Skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum)

Skořice je vlastně kůra ze stálozeleného stromu, která se suší a balí do svitků. Původně pochází se Srí Lanky, ale plantáže skořicovníku jsou již také na Jávě, v Indii a na Sychelách. Jen si dejte pozor a nepleťte si ji s čínskou skořicí „Cassia“ která je bohužel běžně na trhu označována mylně také jako cejlonská.

U čínské skořice se sbírá celá vrchní kůra, kdežto u cejlonské skořice se vrchní část kůry sloupne a sbírá se jen tenoučká vrstva vnitřní kůry. U čínské skořice se sbírá celá vrchní kůra, kdežto u cejlonské skořice se vrchní část kůry sloupne a sbírá se jen tenoučká vrstva vnitřní kůry. Zdroj: shutterstock.com

Jak se od sebe vzájemně liší? 

U čínské skořice se sbírá celá vrchní kůra, kdežto u cejlonské skořice se vrchní část kůry sloupne a sbírá se jen tenoučká vrstva vnitřní kůry. Plátky se skládají na sebe a tvoří smotek pravé skořice. Jednotlivé vrstvy lze lehce oddělit rukou. A když se na ni podíváte z profilu, může vám připomínat trochu doutník. Cejlonská skořice je zároveň vhodnější pro každodenní konzumaci, protože na rozdíl od té Čínské obsahuje méně kumarinů, které mohou mít ve větší míře škodlivý vliv na játra. 

Skořice toho umí mnoho

  • Zlepšuje trávení.
  • Tlumí nevolnosti.
  • Pomáhá při nachlazení.
  • Odstraňuje bolesti svalů a kloubů.
  • Snižuje projevy revmatismu.
  • Je účinná v boji proti infekci.
  • Skvělý antioxidant.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Ochrana proti neurodegenerativním onemocněním.
  • Likviduje celulitidu.
  • Snižuje špatný cholesterol a příznivý ponechá.
  • Podporuje chuť k jídlu.
  • Mírní menstruační potíže.

Skvělý pomocník v boji proti rakovině

Skořice má prokázané pozitivní účinky spjaté s potlačováním tvorby a projevy rakovinotvorného bujení, a to díky schopnosti zastavit rozšiřování nežádoucích buněk. Jednoduše řečeno, skořice nepustí k nádoru dostatek živin a kyslíku. Tyto závěry vyplynuly z americké studie, kdy se extrakt ze skořice podával nemocným s rakovinou či leukémií. Vědci se také zabývají i otázkou vlivu skořice na cukrovku 2. typu. Stále více se tak objevují výsledky, které poukazují na to, že skořice pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru.

Ideální je přisypat si skořici do kávy či capuccina, smoothie nebo jiného oblíbeného nápoje. Ideální je přisypat si skořici do kávy či capuccina, smoothie nebo jiného oblíbeného nápoje. Zdroj: shutterstock.com

Co dokáže lžička skořice denně?

Pokud si dopřejete malou lžičku skořice každé ráno nalačno, povzbudíte celý organismus a podpoříte celkovou vitalitu vašeho těla. Dokonce vám pomůže získat postavu vašich snů při hubnutí a ochrání před mnoha zmíněnými nemocemi. Nemusíte ji konzumovat samotnou. Ideální je přisypat si skořici do kávy či capuccina, smoothie nebo jiného oblíbeného nápoje. Skvělá je i v jogurtu či tvarohu. Prostě skořice si zaslouží palec nahoru!

Zdroje: www.farmazdravi.cz, www.cs.medlicker.com, www.vylectese.cz

Akční letáky