Skořice a hřebíček se jako léky využívají již tisíce let. Mají silné antibakteriální, antivirové, analgetické a protizánětlivé vlastnosti. Pomáhají tak předcházet nemocem, jež na nás útočí především v zimních měsících.

Skořice

Skořice je aromatická kůra skořice. Existují dva druhy skořice - cejlonská a čínská neboli Cassia skořice. Čínská skořice je dostupnější a levnější. Obsahuje také více látky zvané kumarin, která je ve větším množství škodlivá. Proto nepřekračujte doporučenou denní dávku, jež by měla být kolem 3 gramů.

Zdravotní benefity skořice

Hlavní účinnou látkou koření je cinnamaldehyd. Ta skořici dodává také vůni a chuť. Cinnamaldehyd má antimykotické a antibakteriální účinky, jež pomáhají v boji s mykózami, bakteriálními a virovými infekcemi. Skořice je také bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před oxidativním stresem, snižují zánět v těle a pomáhají tak při prevenci vzniku autoimunitních a neurodegenerativních onemocnění. Podle studie z roku 2003 skořice snižuje hodnoty LDL cholesterolu a TAG (triacylglycerolů) zatímco hodnoty HDL cholesterolu zůstávají stejné. Koření umí snížit také hodnotu krevního cukru o 10-29 %.

Hřebíček

Hřebíček se již za vlády čínské dynastie Chan využíval k osvěžení dechu a k léčbě zánětů dutiny ústní. Jedná se o sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného. Koření obsahuje vitaminy C a K, mangan, hořčík, vápník, vlákninu a sloučeninu eugenol, jež tiší bolest, likviduje bakterie a zmírňuje zánět.

Související články

Zdravotní benefity hřebíčku

„Je to pravděpodobně vůbec nejsilnější v současné době známý antioxidant v přepočtu na váhu ingredience. Používá se proti poruchám trávicího traktu, snižuje množství kvasinkové zátěže a tlumí rozvoj škodlivých bakterií," říká dietoložka a výživová poradkyně Štěpánka Kutišová. „V tradiční čínské i indické medicíně se hřebíček používá proti překrvení těla, tuberkulóze a zánětům všeho druhu. Je to univerzální lék, jež lidově řečeno vytahuje choroby z těla." Dezinfekčního účinku hřebíčku můžete využít i při aromaterapii. Silice dezinfikují dýchací cesty. Buďte však opatrní s dávkováním esenciálního oleje. Ve větším množství dráždí sliznice. Při rozžvýkání a smísení se slinami se z hřebíčku uvolňují látky, které zmírňují rozvoj bakteriálních a virových kmenů způsobujících zubní kaz a parodontózu.

Skořice a hřebíček po ránu

Využijte benefity, které tato aromatická koření nabízejí. Namletou skořici s hřebíčkem můžete přidat do ranní kaše. Také je lze jen zalít horkou vodou, přidat med a připravit si tak lahodný zahřívací čaj. Ale také můžete hřebíček přímo rozkousat a skořici rozmíchat ve vodě.

Zdroj: www.cs.medlicker.com, www.budejovice.rozhlas.cz, www.sever.rozhlas.cz, www.zdravotniradce.cz