Zdroje: Info pacient,Styl,Novinky
Je málo známé, že skořice má více druhů. Známější druh je kassia, ta může lidskému tělu i škodit. Historii má už v dávném Egyptě, tam se používala jako parfém při balzámování mrtvých těl, další kdo jí pužíval byli římané, ti ji používali na maskování zápachu při pohřbívání žehem.
Dva druhy skořice
Kassia skořice, známá také jako skořice čínská, která se dováží z Číny a Indonésie má silnější aroma a vůni, navíc je podstatně levnější, v obchodech tedy spíše narazíme na ni než na cejlonskou. Kassia obsahuje velké množství kumarinu, sloučeniny, která poškuzuje játra. U této čínské skočice je důležité nepřekračovat její doporučené množství denní dávky. U menších dětí je maximální denní dávka půl gramu a u dospělých dva gramy.
Ta „pravá“ skočice je ze Srí Lanky, Indie, Madagaskaru, Brazílie a Karibiku. Můžeme ji znát pod názvem cejlonská skořice nebo skořicovník cejlonský. Cejlonská skořice má podstatně nižší hladiny kumarinu. Je sice dražší, ale má svěžejší, méně hořkou chuť.
Hladinu kumarinu ve skořici snížíte jednoduchým trikem. Skořici, vloženou do papírového filtru na kávu, přelijete vařící vodou. Složka skořice, která redukuje hladinu cukru v krvi, je rozpustná ve vodě, tedy proteče přes filtr, ale kumarin se ve vodě nerozpustí. Pokud zamíříte do prodejny zdravých potravin, najdete zde skočicové extrakty, z nichž byl kumarin už odstraněn.
Rizika nadměrného konzumování skořice
Vyšší riziko rakoviny
Studie na zvířatech prokázala, že konzumace velkého množství kumarinu může zvýšit riziko některých druhů rakoviny,jedná se o rakovinu plic, jater a ledvin. Doposud je však velmi málo provedených výzkumů na lidech, které by tohle tvrzení dokázaly potvrdit.
Rány v ústech
Pokud sníte příliš velké množství skořice, můžete dostat alergickou reakci v ústech. Klasickou alergickou reakcí na tuto látku je otok ústní dutiny, jazyka, dásní, pocit pálení nebo svědění, či bílé skvrny v ústech.
Příliš nízká hladinu cukru v krvi
Skořice obecně může snížit hladinu cukru v krvi, protože napodobuje účinky inzulínu – hormonu, který pomáhá odstraňovat cukr z krve. Dávejte si pozor na zvýšenou únavu, závratě, mdloby i problémy s dýcháním.
Problémy s dýcháním
Pokud najednou zkonzumujete příliš skořice, můžete si přivodit problémy s dýcháním. Obzvláště je to nebezpečné pro astmatiky a alergiky.
Komplikace při užívání léků
Mnohé léky mohou spolu s konzumací skořice vyvolat zbytečné problémy. Na zkonzumované množství je třeba dávat speciální pozor, pokud užíváte léky, které mohou mít vliv na játra: paracetamol, acetaminofen a statiny.
Ředění krve
Speciální čínská skořice má vysokou schopnost ředit krev. Pro některé lidi to může být vítaný benefit ale pro jiné ne. Rozhodně ji nepoužívejte, pokud užíváte prášky na ředění krve.
Srdeční frekvence
Vyšší dávky skořice mohou způsobit i vysokou srdeční frekvenci. Dejte si pozor na množství, které konzumujete.