Skořici seženete v každém obchodě s potravinami. Ale není skořice jako skořice!

Nádherná vůně skořice v mnohých z nás evokuje sníh a zimu. Za oknem bílá pokrývka a my zachumlaní do peřin s čerstvě pečeným štrúdlem v ruce. Ona je totiž skořice schopná naše tělo prohřát, proto se nám možná vybaví zimní období.

Účinky skořice

Zázračná skořice snižuje hladinu krevního cukru v krvi, což je její hlavní kladná vlastnost.

Pro diabetiky je ideální vypít hrnek skořicového čaje nalačno a po jídle.

Žaludek bude se skořicí spokojen, protože dělá jídlo stravitelnější. Skořice snižuje tvorbu plynů, pomůže při nevolnosti a při průjmovém stavu je schopna člověku ulevit.

Rýma a nachlazení - v čínské medicíně se běžně k léčbě skořice využívá. Říká se, že je to přírodní antibiotikum, které snižuje horečku, uleví od kašle a sníží zánět. Vnitřně nás úžasně zahřeje. Využít ji můžete samozřejmě i jako prevenci proti nachlazení.

Hubnutí – ve snažení shodit nějaké to kilo nás skořice nezklame. Pro tento účel bychom měli vypít dva hrníčky denně (ráno a odpoledne). Pokud krevní cukry udržíme pomocí skořice na uzdě, nebudeme mít ani chuť na sladké.

Ústní dutina – kloktat skořicovým roztokem je vhodné při angíně nebo při zánětu zubu.

Falešná a pravá skořice

V supermarketu narazíte povětšinou na tu nepravou, která pochází ze skořicovníku čínského a její cena se pohybuje do 20 korun za cca 20 g. Její chuť je štiplavá a kořenitá. Pak je ale skořice, kterou sice tak levně nepořídíte, ale rozhodně se vyplatí si za ni připlatit. Pochází z ostrova Srí Lanka, má jemňoučkou a sladkou chuť. Tyto dva rozdílné typy lze rozeznat na první pohled a hlavně na „první“ chuť. Pravá cejlonská skořice je světle hnědá, křehká a rulička je vyplněná jako doutník.

K dochucení jídel či čaje nebo vody můžete využít dokonce i skořicové listy.

Stop skořici v těchto případech

Těhotenství – v období „požehnaného“ stavu není skořice vhodná, jelikož prokrvuje pánevní dno. Pokud chcete na konci těhotenství popohnat tělo k porodu, naopak si skořici dopřejte.

Onemocnění ledvin – při problémech s játry a ledvinami byste neměli užívat velké množství skořice, protože nepravá skořice obsahuje velké množství kumarinu, který může být ve vysokých dávkách pro ledviny a játra toxický.

Vředy – u tohoto onemocnění se skořici vyhněte, jen by vám vředy podráždila.

Srdce – skořice působí dokonce i na srdce a to tak, že mírně zvyšuje jeho činnost. Pokud trpíte závažným onemocněním srdce, na skořicový čaj zapomeňte.

Skořicová voda

Tu si připravíte velice jednoduše tím způsobem, že si do džbánku natočíte vodu, přidáte do ní tyčinku skořice a necháte přes noc uležet v lednici. Pijte denně zhruba tři hrnky, maximálně čtyři.

Zdroje: living.iprima.cz, styl.instory.cz, www.prostreno.cz