Zdroje: fitelo.co, food.ndtv.com, cs.wikipedia.org

Vzácná skořice je směsicí léčivých látek

Skořice bývala dřív považována za velmi vzácné koření. Dnes je pro nás běžně dostupná a za příznivou cenu, ale v minulosti se vedly války o území, kde se skořice ze stromů těžila. Portugalci, Dánové, Francouzi i Britové bojovali o ostrovy, kde skořicovníky rostly, a mnozí domorodci i kolonisté zde cenu koření zaplatili životem. Skořice byla vždy důležitým a drahým artiklem a dnes víme, že to je díky obsahu cinnamaldehydu, ethylcinnamátu, eugenolu, kumarinu, linaloolu, safrolu a kyseliny skořicové. Tyto látky podporují zdraví lidského organismu v mnoha směrech, nicméně vzhledem k redukci váhy je důležitá podpora štěpení tuků, zlepšení metabolismu tuků a cukrů i stimulace zažívání.

Použijte skořici při hubnutí

Skořice tak není jen kořením, které máme všichni spjaté s jablečnými dezerty, ale také přírodním prostředkem, který podle vědeckých studií dokáže tělo stimulovat k lepšímu zacházení s tuky a cukry, což může vést k hubnutí.

Pokud chcete využít skořice během redukční diety, pak si prostě uvařte skořicový čaj. V některých kulturách je to zcela běžný nápoj, který se nejčastěji podává s mlékem a oslazený medem. Pokud však chcete ještě intenzivněji podpořit snahu o hubnutí, můžete vyzkoušet naše dva recepty. Tyto recepty jsou osvědčené a jsou vyloženě doporučovány jako čaje pro podporu hubnutí.

Skořicový čaj s bobkovým listem

První recept může někoho odradit použitím bobkového listu, ale ve skutečnosti není chuť tak výrazná, jak by se mohlo zdát na první pohled. Čaj není těžké připravit a bude hotový za 15 minut.

  • Přichystejte si:
  • 800 ml vroucí vody
  • 1 lžičku skořice nebo jednu velkou skořici v celku
  • 3 bobkové listy
  • lístky stévie k oslazení
  • Postup
  • Veškeré ingredience nasypejte do hrnce s horkou vodou, pod pokličkou nechejte čtvrt hodiny louhovat, sceďte a popíjejte během dne.

Pikantní skořicový čaj

Druhý recept je pikantnější a sladší. Pokud nechcete použít med, nahraďte jej třeba čekankovým sirupem, stévií nebo jiným nekalorickým sladidlem.

  • Nachystejte si:
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžičku medu
  • Postup:
  • V rendlíku povařte ve vodě skořici a pepř, sceďte do šálku a do stydnoucího nápoje přimíchejte med a citron.

Čaje můžete konzumovat během celého dne, střídat různé recepty či používat koření do jídla. Pamatujte však, že i skořice není vhodná pro všechny. Může způsobit alergickou reakci, je nevhodná pro osoby s onemocněním jater. Maximální denní dávka by měla být 1 lžička mleté skořice, případně 2 až 4 gramy. I tímto aromatickým kořením se totiž lze předávkovat.

Související články