I naše babičky věděly o pozitivních účincích skořicového čaje, který se v lidovém léčitelství běžně používá. Připravovaly jej pro jeho protizánětlivé, detoxikační a prý i afrodiziakální účinky. Skořicový čaj je sám o sobě lahodný, ale můžete ho kombinovat také s dalšími přísadami - kurkumou, lékořicí, kardamomem nebo zázvorem. Proč je však skořicový čaj tak blahodárný a jak na tělo působí?

Podívejte se na video, v čem je dobrá a účinná kombinace medu a skořice:

Zdroj: Youtube

Rychlá záchrana při průjmu

Trápí vás nadýmání a průjem? Připravte si skořicový čaj, který vám velmi rychle dokáže pomoci! Skořice na sebe váže tekutiny, čímž zamezí jejich úniku spolu s důležitými živinami z těla ven. Dejte vařit dvě sklenice vody, přidejte ¼ lžičky mleté skořice a špetku cayennského pepře. Po 20 minutách louhování na mírném plameni sceďte přes plátýnko a dle potřeby užívejte každou hodinu dvě polévkové lžíce.

Zdravé srdce i mozek

Ve skořici jsou obsaženy sloučeniny, které podporují zdraví srdce a účinně snižují záněty. Její pozitivní účinky blahodárně působí na mozkové buňky, které chrání před Alzheimerovou chorobou. Skořicový čaj by měli pít rovněž lidé s Parkinsonovou chorobou, jelikož může zlepšovat motorické funkce.

Čaj vhodný pro diabetiky

Ne nadarmo jsou skořicové nápoje doporučovány lidem s diabetem typu II. Jeden šálek skořicového čaje denně totiž dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi. Díky vitaminu B1, který je ve skořici obsažen, zvyšuje schopnost těla zpracovávat glukózu. Proto se doporučuje pít tento čaj ráno na lačno a po jídle.

Snižuje hladinu cholesterolu

Kromě snížení hladiny cukru v krvi dokáže skořicový čaj snižovat také hladinu špatného cholesterolu a zvyšovat hladinu toho dobrého. Díky tomu zamezuje tvorbě ateromů a trombů, které mají na svědomí zpomalení toku krve v těle.

Zničí viry a bakterie

Skořicový čaj se hodí rovněž k detoxikaci organismu, neboť pomáhá odbourávat bakterie, houby i plísně. Zároveň díky vysokému obsahu antioxidantů, zvyšuje schopnost těla bojovat s volnými radikály. Váš imunitní systém bude mnohem silnější. A pokud vás trápí bolesti hlavy a migrény, vězte, že právě skořicový čaj vám poskytne dostatečnou úlevu.

Související články

Zdroje: kniha Babiččiny tipy a triky, rehabilitace.info, svetkreativity.cz