Obvykle jsou tyto skvrny neškodné a pro většinu lidí představují spíše kosmetický problém. Je třeba dodat, že na ztmavnutí kůže mohou mít vliv i některé léky. Pokud máme takové podezření, je dobré situaci konzultovat s lékařem. Skvrny se častěji objevují s přibývajícím věkem. Vhodnou ochranou před slunečním zářením můžeme jejich vzniku předcházet.

V prodeji je celá řada přípravků, které napomáhají s odstraňováním pigmentových skvrn. Zároveň však existuje řada možností, jak zesvětlit pigmentové skvrny domácími prostředky. Představíme vám tři, které jsou velmi snadno dostupné: Ačkoli jsou to všechno přírodní látky, je třeba s nimi zacházet opatrně. Každý organismus je jedinečný a co pomáhá jednomu, může jinému způsobit komplikace.

jablečný ocet -ocet obsahuje kyselinu octovou, která pomáhá zesvětlit pigmentaci. Použití je velmi snadné:

  • Smíchejte v nádobě 1 díl jablečného octa a 1 díl vody
  • Směs naneste na tmavé skvrny a nechte působit 2-3 minuty.
  • Pokožku opláchněte vlažnou vodou.
  • Postup opakujte 2x denně, abyste dosáhli požadovaných výsledků.

Aloe vera obsahuje přírodní depigmentační sloučeninu aloin, která podle studie z roku 2012 zesvětlila pokožku a účinně funguje jako netoxická léčba hyperpigmentace. Použít můžeme buď vlastnoručně připravený nebo zakoupený gel z aloe vera. Postupujeme takto:

  • Čistý gel z aloe vera naneseme před spaním na pigmentovaná místa.
  • Ráno opláchneme pokožku teplou vodou.
  • Opakujeme každý den, dokud se barva vaší pokožky nezlepší.

červená cibule - extrakt z červené cibule (Allium cepa) je obsažený v některých komerčně dostupných krémech na zesvětlení pokožky a jizev. Výzkum zjistil, že vysušená slupka červené cibule může účinně zesvětlit pokožku.

Zdroj: cs.wikipedia.org, www.healthline.com, www.wikihow.cz