Někteří z vás možná už skyru slyšeli, ale mnozí vůbec netuší, o co se vlastně jedná. V poslední době je konzumace tohoto produktu čím dál více doporučovaná nejen výživovými poradci, ale i lékaři.

Nejedná se jen o další módní výstřelek, ale skyr je potravina s prokazatelnými zdravotními benefity. Proč by se měl stát pravidelnou složkou vašeho jídelníčku, jaké přednosti skýtá a odkud se vůbec vzal?

Superpotravina z Islandu

Skyr je mléčný výrobek, který svým původem pochází z Islandu, kam se před tisíci lety dostal údajně z Norska od Vikingů. Dokonce jsou o něm zmínky ve starých islandských eposech. V islandské kuchyni je skyr značně oblíbený a velice často využívaný. V posledních letech si však získává popularitu po celém světě.

Co to skyr vlastně je

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek, který je poměrně dost podobný jogurtu. Vyrábí se z odstředěného mléka, z něhož je odstraněná smetana. Mléko se zahřívá a poté jsou do něj přidané živé kultury bakterií. Po zahuštění se výrobek přecedí, aby se odstranila syrovátka.

Jak přesně chutná

Skyr má jemnou, mírně nakyslou chuť jako jogurt, ale jeho konzistence je mnohem hustší, jemnější a krémovější.

V čem se skyr liší od jogurtu

Skyr obsahuje oproti jogurtu výrazně vyšší množství bílkovin a více probiotik, což podporuje zdravé trávení. Navíc skyr obsahuje méně tuku a je tak skvělým pomocníkem například při hubnutí.

Proč je zdravý a výživný

Jak již bylo zmíněno, skyr je doslova nabitý bílkovinami, které jsou nezbytné pro růst svalů, podporu imunitního systému a zasycení. Skyr se řadí k nízkotučným mléčným výrobkům a jeho konzumace podporuje správnou hmotnost.

Obsahuje i poměrně vysoké množství vápníku a je skvělým zdrojem tolik potřebných probiotik. Jedná se též o vynikající zdroj vitamínů skupiny B a vitamínu D. Díky těmto vlastnostem je skyr ideální volbou pro ty, kteří chtějí podpořit své zdraví a udržet si vyváženou stravu.

Zdravotní přínosy

Vysoký obsah bílkovin dělá ze skyru ideální potravinu pro sportovce a osoby, které si chtějí aktivně budovat svalovou hmotu. Díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu cukru pomáhá skyr regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje chuť na sladké.

Obsažená probiotika podporují střevní mikroflóru a zdravé trávení Vápník je nezbytný pro zdravé kosti a zuby. Skyr je i výbornou potravinou, která podporuje imunitní systém.

Prevence některých chorob

Pravidelnou konzumací skyru můžete účinně předcházet některým nemocem. Tento výrobek je výbornou prevencí vzniku obezity, potížím s trávicí soustavou, cukrovky, osteoporózy a některých srdečních chorob. Často se skyr doporučuje ke zmírnění příznaků syndromu dráždivého tračníku.

Jak zařadit skyr do jídelníčku

Skyr lze stejně jako jogurt použít do mnoha jídel. Můžete jej snídat společně s ovocem, müsli, granolou, ořechy a semínky. Výborně se hodí do smoothies, ovocných i zeleninových salátů a je i vhodnou ingrediencí k pečení dezertů a výrobě zmrzlin.

Zdroje: www.healthline.com, www.health.com, www.eatingwell.com