Látky výrazně sladké chuti jsou vyráběny složitou chemickou syntézou z různých přírodních, organických nebo anorganických látek.
Do skupiny kalorických sladidel patří sorbit nebo fruktóza a lékaři je diabetikům prakticky nedoporučují — už z toho důvodu, že obsahují téměř tolik kalorií jako cukr a nemocní po nich tloustnou.
Skupina nekalorických sladidel už je z diabetologického hlediska příznivější. Nejznámějšími zástupci jsou:
- sacharin,
- cyklamát,
- aspartam,
- acesulfam K.
V některých zemích se používají i sukralóza (vyrábí se z cukru), neohesperidin DC (z kůry pomerančů), neotam a alitam (jsou vyráběny z aspartamu).
Vedlejší účinky
Podle převažujícího odborného názoru bychom se raději měli obejít bez sladidel a bez sladkého. Našemu zdraví tím jen prospějeme.
Některá sladidla mohou být riziková: například aspartam, cyklamát a xylitol mohou u citlivějších osob způsobit nadýmání, průjmy, migrény a alergické reakce. Některé země nepovolují využívat např. cyklamáty jako náhradní sladidla.
Každopádně po jistou dobu tradovanou souvislost umělých sladidel s rakovinou zdravotní studie nepotvrdily.
Za výhodu nekalorických sladidel lze považovat skutečnost, že nezpůsobují zubní kaz.
Označení
Druh umělého sladidla na obalech potravin poznáme podle mezinárodního označení skupiny E:
E420 – sorbitol (sorbit, sorbol)
E421 – mannitol
E950 – acesulfam K
E951 – aspartam
E952 – cyklamáty
E953 – isomalt
E954 – sacharin
E957 – thaumatin
E959 – neohesperidin DC
E965 – maltitol
E966 – laktitol
E967 – xylitol