Lékaři doporučují kromě jiného při zánětech kloubů úpravu jídelníčku. Je dobré omezit potraviny, které obsahují kyselinu arachidonovou. Je obsažená například ve vepřovém sádle a tučných uzeninách z vepřového masa, také v játrových salámech a vepřových játrech.
Naopak je doporučeno zvýšit příjem nenasycených mastných kyselin a vitamínu D, které se nacházejí v rybách, dále vitamínu C, E a selenu obsažených v zelenině a rostlinných olejích a také kalcia, které tělu dodáte konzumací mléka a mléčných výrobků. A dokonce byste si měli pravidelně užívat jednu sladkost, která je v boji s bolestí kloubů výborným pomocníkem.
Co se stane s vašim tělem, pokud budete pravidelně jíst hořkou čokoládu? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu BrainMarket:
Překvapivý spojenec proti zánětům kloubů
Jezte pravidelně hořkou čokoládu! Většina z nás si čokoládu spojuje spíše s nezdravým mlsáním než s pozitivním vlivem na zdraví. Ovšem zrovna v případě hořké čokolády je to jinak, protože její konzumace má na naše tělo řadu pozitivních účinků. A jedním z nich je i potlačení zánětů v těle.
Doporučení chirurga
Dr. Nick Pappas, certifikovaný chirurg z New Orleans hořkou čokoládu svým pacientům vřele doporučuje. „Zjistil jsem, že tento malý doplněk do mého jídelníčku rozhodně přispívá k tomu, že mé klouby jsou méně zanícené, zejména po těžkém tréninku,“ uvedl na svém účtu TikTok.
„Jezte hořkou čokoládu každý večer,“ radí svým pacientům. Kromě hořké čokolády doporučuje i borůvky a vlašské ořechy. Podotýká, že chronický zánět v těle poškozuje zdravou tkáň a je spojovaný s cukrovkou, srdečními chorobami a rakovinou. Snížením zánětu v těle se můžete vyhnout i některým operacím.
Proč právě hořká čokoláda
Tajemství hořké čokolády tkví v jejím složení. Obsahuje vysoké množství flavonoidů, což jsou přírodní antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Právě flavonoidy jsou zodpovědné za mnoho pozitivních účinků čokolády na zdraví. O jaké se jedná konkrétně?
Protizánětlivé účinky
Flavonoidy v hořké čokoládě mají silné protizánětlivé vlastnosti. Pomáhají snižovat produkci zánětlivých látek v těle, což může přispět k úlevě od bolesti a otoku kloubů.
Zlepšení krevního oběhu
Hořká čokoláda podporuje rozšiřování cév a zlepšuje krevní oběh. V praxi to znamená, že se dostane do kloubů více živin a kyslíku, což přispívá k jejich regeneraci.
Chrání srdce
Flavonoidy v hořké čokoládě pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“. Chrání tak srdce a cévy, což je nejlepší prevence.
Jen kvalitní hořká čokoláda
Jestliže chcete využít všech pozitivních účinků této sladkosti, konzumujte jen kvalitní výrobek. Ideální je čokoláda s vysokým obsahem kakaa, a to 70 %. Vyhýbejte se čokoládám s vysokým obsahem cukru a dalších přidaných látek.
Kolik hořké čokolády sníst?
I když má hořká čokoláda řadu zdravotních benefitů, není vhodné jíst jí neomezené množství. Doporučená denní dávka je kolem 30 g. Dr. Pappas říká: „Konzumuji každý večer tři malé kousky 70 % tmavé čokolády nejen pro protizánětlivý účinek, ale také proto, abych si vylepšil pocit sytosti.“ Navíc je také prokázané, že pár kousků vysoce kvalitní hořké čokolády vede k lepšímu a klidnějšímu spánku.
Zdroje: www.nypost.com, www.zagreb.info, www.medicalnewstoday.com, www.wugi.cz