Nemusíte žít bez sladkého, ale jde to i bez nezdravého bílého cukru, který tělu v podstatě jen škodí. Dopřejte si sladkosti, které vašemu tělu neublíží. Existuje mnoho řešení, čím lze bílý cukr ve stravě zdravě nahradit, a navíc dodáte pokrmům mnohokrát zajímavější chuť.

Bílý cukr je lahodný jed

Frederick Banting, jeden z objevitelů inzulinu, si za svého pobytu v roce 1929 v Panamě všiml velice zajímavého jevu. Všichni vlastníci plantáží s cukrovou třtinou, kteří pravidelně jedli rafinovaný cukr, trpěli cukrovkou, oproti místním domorodcům, kteří žvýkali syrovou třtinu. Americký lékař William Coda Martin už v roce 1957 na základě své rozsáhlé studie označil cukr za nebezpečný jed, který obsahuje kalorie, zatěžuje a oslabuje celý organismus a napomáhá vzniku velkého množství poruch a onemocnění.

Cukr je návyková droga

Vědec a psycholog Bart Hoebel z univerzity v Princetonu je známý svým výzkumem závislosti na cukru. Objevil, že konzumace bílého cukru zvyšuje produkci dopaminu, tedy hormonu štěstí. Takže je jasné, proč ve chvíli smutku či nedostatku energie saháme například po čokoládě. Jeho výzkum s potkany zároveň prokázal, že jedinci, kterým byla dávka cukru odepřena, měli klasické abstinenční příznaky a trpěli depresí.

Vyměňte bílý cukr za zdravé potraviny

Začněte tím, že začnete cukr nahrazovat sladkým čerstvým ovocem a zeleninou. Můžete si jimi sladit nápoje, všechny možné moučníky, anebo je jíst jen tak samotné. Na pomoc si můžete vzít i přírodní sladidla, jako jsou melasa, stévie, javorový sirup nebo med. Využít můžete i sušené ovoce! Máme pro vás 3 skvělé tipy, které jsou běžně dostupné a možná je máte doma ve spíži.

Goji dokonale zažene chuť na sladké!

Jedná se o drobné, podlouhlé, jasně oranžovočervené bobule, v nichž najdete vysoké množství bílkovin, vitamínu A, vitamínu C, riboflavinu, draslíku, železa, hořčíku, mědi a zinku. Zastoupeny jsou i významné antioxidanty, hlavně zeaxantin a beta-karoten. Plody je možné konzumovat jak syrové, tak i vařené nebo sušené.

Sušené goji můžete ve stravě využívat všelijak. Přepadá vás často chuť na sladké? Zobněte si pár kousků goji a máte vyhráno. Výborně dochutí a osladí nejen každý jogurt, ale třeba i kaše a jsou skvělým doplňkem všech smoothies.

Datle skvěle nahradí bílý cukr

Jedná se o plody z datlovníku pravého či datlové palmy, kde vyrůstají v malých shlucích. Datle obsahují velký podíl přírodního cukru a zároveň jsou nabité mnoha důležitými živinami, vitamíny a minerály. Vysoké zastoupení má například vitamin B6, železo a draslík. Dalšími účinnými látkami jsou polyfenoly, tedy antioxidační sloučeniny, které chrání tělo před mnoha záněty.

Vyrobte si datlovou pastu do zásoby

Dejte přednost datlím, které jsou medové, měkké a vždy s peckou. Nejprve je rozpulte a pecku vyndejte.Takto připravené datle pomelte v mlýnku nebo rozsekejte v mixéru. Pastu skladujte v dobře uzavřených sklenicích v lednici. Pasta se hodí při pečení sladkých dezertů a dortů nebo jako zajímavá přísada k mnoha paštičkám a dochucovadlo všech možných nápojů.

Zdroje: www.superpotraviny.webnode.cz, www.primanapady.cz, www.jemnoucestou.cz