Sůl má mezi lidmi velmi špatnou pověst. Neustále slyšíme, abychom zbytečně moc nesolili, nekonzumovali potraviny s vysokým obsahem soli, tak proč bychom měli vypít vodu se solí?

Sůl, tichý zabiják

Na jednu stranu to bez soli nejde a na druhou je sůl ve větším množství pro náš organismus nebezpečná a nese s sebou obrovská zdravotní rizika. Chlorid sodný dodáváme tělu většinou nadmíru, proto jsou zdravotní rizika neustále na pořadu dne.

Sůl potřebná k životu

Sůl je potřebná ke správnému fungování většiny orgánů v našem těle a její jednotlivé složky mají v našem organismu důležité funkce. Reguluje například krevní tlak, její přísun je potřebný pro přenos nervových impulsů a je podstatná i co se svalové činnosti týká. Soli jsou také součástí krve, proto nám v případě rychlé pomoci napíchnou fyziologické roztok.

Pití slané vody

Z dlouhodobého hlediska nelze pití slané vody, obzvlášť s celou lžičkou soli, vůbec doporučit! Slaná terapie se provádí pouze jako očista střev. Využívá se v ájurvédě, kde se předpokládá, že zdravé střevo je jedním ze základních pilířů našeho zdraví.

„Nestarat se o tlusté střevo má stejné důsledky jako dlouhé dny trvající stávka odvozu odpadů ve vašem městě!“ hlásal slavný průkopník zdravé výživy N. W. Wolker a jeho slova jsou rozhodně pravdivá.

Dnes a denně jsme vystavováni nepříznivým vlivům vnějšího prostředí, ať už se jedná o stres, nekvalitní stravu či léky. Naše střeva mohou být zaplísněná, což vede k tvorbě toxinů, které přejdou do krve, a tím pádem se dostanou do celého organismu.

Očistu střev pomocí soli je možné provádět 4x do roka. Napíšeme si, jak se uskutečňuje očista střev právě pomocí ájurvédské medicíny, kterému se říká „šankprakšalána“.

Jak na to:

  • ráno nesnídejte, vypijte min. půl litru čisté vody
  • vyčkejte hodinu, aby se voda vstřebala do organismu
  • následně vypijte slanou vodu (v poměru 2dcl vody s malou lžičkou soli)
  • množství vody, kterou během jednoho cyklu vypijete, záleží na vašem pocitu (obvyklé je cca půl litru až litr)
  • po každém cyklu se dostaví průjem, který je žádoucí
  • kúru (cykly) byste měli ukončit tehdy, kdy z vás bude vycházet čirá voda (tento stav se dostaví cca za 4-6 hodin)

Rady:

  1. Vždy je lepší oslovit specialistu na detoxikaci a první očistu podstoupit pod jeho vedením!
  2. Dodržujte poměr vody a soli, protože kdybyste vodu neosolili dostatečně, mohla by způsobit nežádoucí zvracení a ani ve střevech by nesplnila ten správný účel.
  3. Voda by měla být teplá! Asi jako kdybyste popíjeli ranní čaj.
  4. První potřeba na toaletu by měla přijít během půl hodiny po vypití slané vody, ale u většího zanesení střev se průjem dostaví klidně až za hodinu.
  5. Po kúře jsou střeva jako po boji, kde nezůstala ani střevní mikroflóra. Doporučuje se znovuosídlení probiotiky.
  6. K obědu byste si měli dát pouze měkkou rýži omaštěnou máslem.
  7. K večeři se doporučuje zeleninové jídlo.

Zdroje: www.prostreno.cz, www.idnes.cz, www.jogadnes.cz