Zdroje: Dobré rady pro každý den, Věra Filipková, ISBN: 80-86278-77-8, ceskozdrave.cz

Uzdravte slinivku!

Kromě užívání léků existuje několik způsobů, jak činnost slinivky a její zdraví ovlivnit. Patří sem úprava životního stylu, ale také cvičení či odvykání zdraví poškozujícím zlozvykům.

Nejen dieta či pitný režim mohou pomoci fungování slinivky. Také redukce stresu a pravidelná fyzická aktivita pomáhají udržovat její zdraví. Zkuste cvičení jako chůzi, běh, plavání nebo jógu.

Podívejte se, jaká cvičení podporující funkce slinivky doporučuje čínská tradiční medicína. V krátkém videopříspěvku je představuje Václav Vocásek:

Zdroj: Youtube

Jídelníček a zeleninové šťávy pro slinivku

Slinivka břišní je důležitý orgán trávicího systému, který produkuje hormony, jako je inzulín, ale také trávicí enzymy, které pomáhají potravu zpracovat. Co všechno můžete udělat pro zlepšení činnosti slinivky?

Zdravá a vyvážená strava může dramaticky ovlivnit zdraví slinivky. Konzumujte dostatečné množství ovoce a zeleniny, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky.

  • Pro podporu slinivky se doporučuje zařadit do jídelníčku tyto druhy potravin nebo z nich připravit zeleninovou šťávu:
  • Růžičková kapusta
  • Salát
  • Zelené fazolky
  • Mrkev
  • Borůvky
  • Špenát
  • Modré hrozny

S jídelníčkem souvisí také pitný režim. Dostatečné množství tekutin může pomoci udržovat správnou funkci slinivky. Doporučuje se konzumovat minimálně 8 sklenic vody denně. Slinivku podporuje také zázvor, měsíček, pelyněk, hořec či jalovec, lékořice a pampeliška, ze kterých můžete připravit nápoje nebo je přidávat do jídel.

Určitě nebude žádným překvapením, že slinivku poškozují i alkohol či kouření. Konzumace velkého množství alkoholu působí negativně na tento orgán a může vést k chronickému zánětu slinivky. Buďte proto velmi opatrní, kolik a co vypijete.

Stejně nevhodné je také kouření, které může mít na svědomí i rakovinu slinivky, která je sice poměrně vzácná, nicméně je často diagnostikována až v pozdějších stádiích, kdy už je léčba náročnější.

Související články