Na tento alkohol už po staletí nedá dopustit každý správný Moravák i Čech a vědí proč. Slivovice se používala a používá dodnes jako prevence nebo jako přírodní lék na nejrůznější neduhy. V případě, že jste jinak zdraví a netrpíte nějakou vážnou chronickou nemocí, tradiční receptury se slivovicí by vám mohly pomoci. Ideální je užívat je hned na začátku, jakmile pocítíte první příznaky.

Mléko, med a slivovice

Medvědí mléko je tradičním pomocníkem při chřipkách a nachlazení. Jedná se o kombinaci mléka, medu a slivovice, případně koření jako třeba skořice. Med má antioxidační, antibakteriální a antimykotické vlastnosti, dále protizánětlivé účinky, především jedná-li se o dýchací potíže. Mléko je zase plné vitamínů a minerálů a zdroj prebiotik. Společně s alkoholem nápoj prohřeje, pomůže při chrapotu, škrábání v krku i rýmě.

220 ml mléka

2 lžíce medu

30 ml slivovice

Mléko zahřejte maximáleně na 50 °C, přilijte slivovici a vmíchejte med. Jakmile se med rozpustí, odstavte z plotny. Užívejte večer po doušcích jednu až dvě sklenice.

Varianta bez mléka

Pokud právě nemáte v oblibě mléko, vsaďte na další osvědčenou kombinaci - slivovice - citron - med. Smíchejte 100 ml slivovice, přidejte lžíci domácího medu a šťávu vymačkanou z jednoho citron. Užívejte před spaním. Jako prevence proti různým virózám je dobrá i kombinace se zázvorem. Čerstvý zázvor (asi 125 g) nastrouhejte najemno, přidejte stejné množství medu, citron nakrájený na plátky a 500 ml slivovice. Uzavřete do skleněné nádoby a nechejte za občasného míchání odležet 3 dny. Následně přeceďte do uzavíratelnýh lahví a uchovávejte v chladu. Užívejte každý den 1 lžíci.

Slivovice proti chřipce

500 ml slivovice

500 g citronu

400 ml medu

Citrony zbavte semínek a vymačkejte z nich šťávu. Pozvolna ji ohřejte, přidejte med a občas zamíchejte. Poté co se med zcela rozpustí, odstavte z plotny, nechte vychladnout a přidejte slivovici.

Následně nápoj zamíchejte a přelijte do lahví s uzávěrem. Před použitím zahřejte, ale nevařte. Užívejte ráno a před spaním.

Slivovice do vany

Slivovici přidejte i do teplého černého čaje s medem a citronem, pijte pomalu a poté si dejte teplou vanu s několika kapkami eukalyptového oleje. Mimochodem trošku slivovice si přidávají někteří lidé i do kouple. Stačí prý 20 minut, vaše dutiny se pročistí a hned se vám bude lépe dýchat.

Zdroje:rehabilitace.info, rozhlas.cz