Pravidelná konzumace alkoholu není zdravá už sama o sobě, nicméně destiláty z peckového, jádrového a bobulového ovoce mohou navíc obsahovat vysoké koncentrace sloučeniny zvané uretan neboli etylkarbamát (ETK), která způsobuje buněčné mutace a zvyšuje riziko vzniku nádorových buněk v organismu, uvedli vědci.

Víme, že ovocné pecky se nemají jíst, protože obsahují jedovaté kyanogenní glykosidy. Ve kvasech založených k pálení se však pecky běžně nechávají, protože pálence dodají "tu pravou vůni". Některé slivovice a meruňkovice dokonce voní po mandlích a výrobci to vyzdvihují jako přednost. V tomto případě obzvláště zbystřete - mandlovou vůni lihovině dodává právě kyanid.

Kyselina kyanovodíková se do kvasu uvolňuje z pecek, které praskly během rozmačkávání ovoce, ale uniká i samovolně při delším skladování. Při její reakci s etanolem pak vzniká výše zmíněný rakovinotvorný ETK. Protože se nedá odhadnout, kolik ETK vznikne v konkrétním kvasu, nelze ani určit, kolik panáků slivovice týdně je z tohoto hlediska bezpečných. Brněnští vědci nicméně vypočítali, že nadměrnou dávku ETK do sebe zřejmě dostává celá polovina konzumentů.

(Zdroj: http://www.szu.cz/)

Alkoholické nápoje se ovšem na rozvoji rakoviny podílejí i jinými způsoby a vůbec nemusí jít jen o pálenky z peckovin. Sám o sobě škodí už jen etanol, jenž se během metabolismu mění na acetaldehyd. Tato látka poškozuje DNA a brání buňkám v jejich přirozené regeneraci, čímž otevírá prostor pro vznik buněk zhoubných.

Dlouhodobé popíjení alkoholu může navíc zvyšovat hladinu hormonu estrogenu, který je spojován s rakovinou prsu a ženských orgánů. Lékaři také upozorňují, že alkohol brání správnému vstřebávání vitamínů A, C, D a E, které nás před nádorovým onemocněním ochraňují. Nehledě na to, že se po něm přibývá na váze, což přispěje k dalším zdravotním problémům.

(Zdroj: https://www.mdanderson.org/cancerwise/)