Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.jenzeny.cz

Léčivý smrkový sirup z výhonků

Jsou plné vitaminu C a minerálních solí. Řeč je o aromatických výhoncích smrků. Látky ve výhoncích jsou také plné antioxidantů a posilují imunitní systém lidského těla. Silice ve smrku pomáhají prokrvení.
O vysokém obsahu éterických olejů není třeba pochybovat, právě výrazná vůně jehličnanů se v těchto olejích ukrývá. Smrk se na našem území vyskytuje hojně a sirup z výhonků býval dříve běžně používaným domácím lékem na průdušky, kašel, nachlazení, ale také na zmírnění bolestí či revma. Podle bylinkářů také očišťuje tělo a napomáhá toku lymfy, což souvisí právě s imunitním systémem. Myslíte, že to stojí za zkoušku? Nasbírejte výhonky a směle do toho!

Jak se používá sirup ze smrkových výhonků?

Smrkový sirup můžete používat preventivně, ale ve dvou týdenních cyklech. Dva týdny užívání jedné lžičky sirupu denně vystřídejte dvěma týdny pauzy. Sirup se samozřejmě také používá při akutních problémech. Obecně je vhodný při nachlazení, kdy jej užívejte 4x denně po lžičce. Pamatujte na to, že v užívání byste měli dodržovat přestávky.

Vyrobte si vlastní sirup ze smrkových výhonků

Na výrobu domácího sirupu budete potřebovat větší zavařovací sklenice, několik hrstí natrhaných a ve studené vodě opraných smrkových výhonků, cukr a chemicky neošetřený citron, abyste jej mohli použít i s kůrou.
Dodržování přesného poměru v tomto receptu není nutné. Dělá se prostě od oka ze tří až pěti hrstí výhonků.

  • Na dno zavařovací sklenice dejte silnější, asi 5 cm vysokou vrstvu okapaných či jemně osušených smrkových výhonků. Trochu na ně přitlačte, aby mírně slehly.
  • Výhonky pokryjte přibližně centimetrovou vrstvou cukru. Můžete zvolit klasický bílý nebo hnědý cukr, to je jen na vás.
  • Na cukr položte dva plátky citronu i s kůrou a opakujte vrstvení, až je sklenice plná. Poslední vrstvu udělejte z cukru.
  • Sklenici zakryjte potravinářskou folií a přetáhněte gumičkou. Zašroubování klasickým čistým víčkem by mělo být také bez problému.
  • Sklenici nechejte na osluněném místě, aby se obsah mohl jen mírně zahřívat a macerovat po dobu dvou až tří týdnů.
  • Pak je nutné obsah scedit do uzavíratelných lahví, uložit na chladné a tamvé místo
  • Užívejte, když je potřeba.