Hlavní roli ve zdravé snídani by měly hrát kvalitní bílkoviny, sacharidy s nízkým glykemickým indexem a vhodné tuky. Snídaně zajišťuje přísun energie po nočním spánku, nastartuje metabolismus, zažene únavu, zlepší koncentraci a výkonnost, podpoří hubnutí a zabrání mlsání, které vede k přejídání. Kvůli těmto důvodům je velmi důležité, abyste snídani opravdu nevynechávali. Projeví se to jak po fyzické, tak po psychický stránce.

Bílkovina v mléčných výrobcích

Vyberte si z 5 zdravých a rychlých snídaní, které si můžete připravit podle video receptu:

Zdroj: Youtube

Během oběda získáte mnoho bílkovin z masa. Ráno je můžete získat z mléčných výrobků, vejcí či z rybích pomazánek. Především zmíněné vejce patří mezi skvělý zdroj bílkoviny i vhodných tuků. Najdete v nich rovněž mnoho vitaminů a minerálů, a proto jsou vaječné bílky ideální surovinou k snídani. Nakrájejte si k nim zeleninu a jezte je s celozrnným pečivem.

Celozrnné vločky a pečivo

Potřebné sacharidy naleznete v podobě celozrnných vloček nebo pečiva. Pokud byste konzumovali bílé pečivo, dostanete po něm dříve hlad, jelikož má vyšší glykemický index. Z oblasti cereálií nevybírejte zapékané müsli. Ty totiž obsahují mnoho nasycených mastných kyselin, které nejsou vhodnou složkou při hubnutí. Dávejte si proto pozor na podíl celozrnné složky a cukrů v již hotových cereálních směsích.

Kvalitní margaríny a oleje

Tuky je vhodné konzumovat v přiměřeném množství, z čehož jedna třetina by měla obsahovat tuky s nasycenými mastnými kyselinami a další dvě třetiny tuky s nenasycenými mastnými kyselinami. S nasycenými si nemusíte dělat starosti, jelikož je většinou získáte již z uzenin nebo sýrů, takže vás zajímají pouze potraviny, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Mažte si proto chléb kvalitními margaríny a rostlinné oleje používejte na přípravu jídel.

Je libo sladká snídaně?

Podívejte se také na video, ve kterém uvidíte přípravu 3 zdravých snídaní z ovoce a zeleniny:

Zdroj: Youtube

Potravinou, která je výborná na hubnutí, je sýr cottage. Můžete ho jíst jak naslano, tak i nasladko. Zkuste ho s nasekanými ořechy, skořicí, lžičkou medu, švestkami nebo jiným ovocem. Z této snídaně budete přímo unešení, a ještě svému tělu prospějete. Další snídani si můžete připravit z řeckého jogurtu, lžíce arašídového másla a jednoho banánu. Nebudete mít do oběda hlad a do těla dostanete kvalitní bílkoviny, zdravé tuky i cenné živiny.

Důležitost snídaní pro zdraví

Snídaně je klíčový zdroj, jak poskytnout tělu potřebnou energii a živiny pro začátek dne. Po nočním půstu je tělo vyhladovělé a potřebuje doplnit zásoby energie. Snídaně pomáhá zvýšit metabolismus, což je prospěšné pro udržení zdravé váhy. Kvalitní snídaně, bohatá na bílkoviny, vlákninu a vitamíny, poskytuje mozku potřebné živiny pro optimální funkci, což zlepšuje koncentraci a kognitivní výkonnost. Dále snídaně pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, což přispívá k celkovému pocitu sytosti a pomáhá předcházet nočním svačinám nebo přejídání v průběhu dne. Celkově má pravidelná a vyvážená snídaně pozitivní vliv na zdraví a životní styl.

Související články

Zdroje: idnes.cz, eshop.alfafit.cz, prozeny.cz