Zdroje: www.healthline.com, babinet.cz, www.mojezdravi.cz

Každý z nás už někdy zažil, jak bolí spálená kůže od sluníčka. Stačí si chvilku pospat venku na zahradě a pokožka dostane víc slunečních paprsků, než je záhodno. Víte, čím ji ošetřit? Rychlá, účinná a kolikrát jednoduchá pomoc se často najde i ve vaší kuchyni.

Syrový vaječný bílek

Báječně kůži zchladí a zklidní. Stačí namazat všechna postižená místa a nechat několik minut působit. Poté jemně bílek smyjte vlažnou vodou. Tento postup není od věci několikrát zopakovat. Věřte, uleví se vám a vaše kůže dostane úlevu.

Aloe vera

Gel z listů Aloe vera je vysoce hydratační, obsahuje vitaminy A, C a E, tedy všechny ty, které umějí zklidnit, vyživit a zároveň regenerovat pokožku. Působí proti volným radikálům a předčasnému stárnutí buněk a také obsahuje vitaminy skupiny B, které jsou součástí mnoha krémů po opalování. Jak na to? Buď si můžete uříznutým listem opatrně potírat postiženou kůži, nebo léčivý gel vymačkejte, promixujte a udělejte z něj lehký krém, který lze použít i na rozsáhlejší popálené plochy. Aloe je skvělá obzvláště na spálený obličej. Má úžasné chladicí účinky a zároveň pleť zklidní a dodá potřebnou hydrataci, čímž zároveň předchází vysušování a nepříjemnému loupání.

Bylinkové obklady

Další z možností, jak zmírnit bolest popálené kůže, jsou obklady z blahodárných bylinek. Báječně v tomto případě funguje máta, protože je mírným anestetikem a zchladí. Protizánětlivě i na uklidnění kůže můžete využít i obklad z heřmánku. Látky v zeleném čaji, jako jsou třísloviny a teobromin, pomáhají proti bolesti. Z uvedených bylin si připravte výluh, nechte ho vychladit a během několika dní ho přikládejte na spálená místa ve formě obkladů, které vytvořte z obvazu, látkové pleny nebo kapesníků namočených v roztoku.

Mléčné výrobky

Veškeré mléčné produkty jsou blahodárné, nejen když je sníte, ale na spálenou kůži působí přímo jako chladivý a léčivý balzám. Vyzkoušejte masku z dobře vychlazené zakysané smetany, jogurtu či tvarohu. Ne nadarmo se používají i jako pleťové masky. Probiotický jogurt obsahuje živé probiotické kultury a enzymy a pomáhá léčit pokožku. Vychlazený jogurt nebo tvaroh zlehka namažte na popálenou kůži a nechte působit, dokud nezteplá, potom ho smyjte vlažnou vodou. Pomohou též obklady z mléka, kefíru či syrovátky. Ale jednou nestačí. Aplikujte je tak často, jak jen to jde. A vytrvejte alespoň dva dny.