Věděli jste ale, že i poloha, v jaké spíte, ovlivňuje míru vaší odpočatosti a také zdravotní zátěž? Má smysl měnit zaběhnutý zvyk a naučit se spát jinak?

Proč ne na zádech?

Protože kvalita našeho odpočinku přímo souvisí s výkonem těla i duše, se vědci věnují přínosům, intervalům i polohám, v jakých spíme. Na základě těchto poznatků se dlouhá léta věřilo, že právě poloha na zádech je nejvhodnější.

Nejnovější studie na poli medicíny se však od tohoto názoru odklánějí. Důvodem jsou především častější problémy s pálením žáhy, chrápáním či syndrom spánkové apnoe, tedy opakovaného nekontrolovaného zadržení dechu. Ale také nečekaně velká zátěž kloubů a bederní páteře, které se vystavujeme na několik hodin každou noc, pokud spíme na zádech.

Co nám zbývá?

Spánek na břiše se jeví jako nejhorší varianta. Skroucení páteře a krku v kombinaci se zatížením dutiny břišní není odpovědí. Zůstává nám proto poloha na boku, kde si přínosy i negativa můžeme odvodit od prostého faktu, že lidské tělo není symetrické. Zde jde o anatomii našich vnitřních orgánů, především jejich váhu i tvar.

Který bok je tedy lepší?

Polohy na boku redukují výskyt chrápaní i apnoe. Velmi nepříjemné ale je, že v poloze na pravém boku můžeme stále opakovaně trpět pálením žáhy, zatímco tvar žaludku a poloha na levé straně tento nepříjemný problém minimalizuje. Také zátěž kloubů a bederní páteře je výrazně nižší a polohu můžete ještě vylepšit správným vypodložením polštáři, s čímž mají velké zkušenosti především nastávající maminky.

Správně bychom měli mít adekvátně vysoký polštář spíše pro podporu krku než hlavy. A neméně důležitý je i polštář mezi koleny, který nám pomáhá ke správnému držení páteře během spánku.

A co srdce?

Srdce je přece vlevo! Jak se ho dotýká spánek na levém boku?
Lékaři vyzdvihují důležitost spánku na levé straně právě pro nemalý přínos pro naše srdce. Srdce může v této pozici pracovat klidněji a s nižší mírou zátěže, což následně ovlivňuje celý oběhový systém.

Těhotným je poloha na levém boku doporučována právě pro lepší krevní oběh, čímž je zajištěno dostatečné okysličování ovlivňující nejen matku, ale také plod.

Zdroje: brightside.me, www.healthline.com, ceskozdrave.cz