Na první pohled se sprchování může zdá jako naprosto triviální věc. Stoupnete si do vany či sprchového kouta, otočíte kohoutkem a z hlavice začne na tělo dopadat proud kapek. Jen málokdo se v tuhle chvíli ubrání úsměvu, vždyť je to tak příjemný pocit. Proti ovšem může být vaše pokožka. Dermatologové upozorňují, že správně se osprchovat umí jen málo lidí. Většina si pak v dobré víře může zadělat na pořádný problém. Samozřejmě to neznamená, že bychom se měli přestat mýt! Přesto máme pro vás ale pár tipů, nač si dát pod sprchou pozor.

Méně je někdy více

Pro mnoho lidí je pouze jedna koupel denně téměř nepředstavitelná. Z příliš časté očisty těla však odborníci nadšení nejsou. Při každém sprchování, i když nepoužijete žádný šampon, se z povrchu kůže smývá neviditelná ochranná vrstva. Ta mimo jiné přispívá k obranyschopnosti našeho těla a také brání některým poškozením kůže. Samozřejmě něco jiného jsou lidé pracující v extrémně prašném prostředí, nebo ti, kteří se hodně zpotí. Pak má sprcha smysl. Jinak je mytí jednou denně optimální.

Ráno nastartujete metabolismus

Jaký čas pro sprchu zvolit? Tady není správná jen jedna odpověď, záleží na tom, co od sprchy očekáváme. Ranní sprcha pomůže probudit a nastartovat organismus. Podle některých neurologů můžeme využít i toho, že po ránu bývá naše mysl ještě tak trochu v klidovém režimu. Pokud si tedy dopřejeme ranní sprchu, můžeme ji rychle roztočit na plné obrátky. Ne náhodou právě ráno ve sprše dostáváme ty nejlepší nápady. Ranní sprcha je vhodným řešením také pro ty, kteří se v ní rádi holí. V dopoledních hodinách máme v krvi nejvíce červených krvinek, aktivita krevního řečiště je totiž v této době nejvyšší. To zároveň znamená, že pokud se řízneme, ranka se rychleji zacelí.

Večer uvolní

Ale ani večerní sprchování není k zahození. Sprcha pomáhá relaxovat a uvolnit svaly. Pro mnoho lidí je pak důležitý i psychologický efekt, kdy do peřin uléhají s pocitem čistoty. Třeba i kvůli svému partnerovi. Takže pokud pracujete hlavou, během dne jste vystaveni stresu, dejte si večer teplou sprchu a uvidíte, jak se vám uleví. Navíc, když vypnete teplou vodu, tělo je náhle vystaveno pocitu ochlazení. To je pro něj signál, že je čas jít spát. Takže večerní sprcha může pomoci i odbourat problémy s usínáním.

Pozor na mýdlo

Každodenně na nás útočí reklamy s těmi nejúžasnějšími, nejvíce hydratačními a nejvíce relaxačními sprchovými gely. Zdá se, že stačí sáhnout v supermarketu po tom, co nás zaujme třeba vůní. Lékaři ale před tímto přístupem varují. Pokožka je citlivý orgán a volbou špatného prostředku bychom jí mohli ublížit. Vždy je potřeba sáhnout po takovém mýdle či gelu, který je určen pro konkrétní typ pokožky. Podle toho je vhodné volit mýdlo hydratační, výživné, případně odmašťující. Chybu neuděláte, ani pokud mýdlo občas zcela vynecháte.

Ledová jen s rozvahou

Potřebujete sprchu horkou tak, že se pod ní skoro nedá vydržet? Nebo jste naopak fanoušky pořádného otužování? Jak asi tušíte, ani jeden z extrémů není úplně správný. Příliš horká voda může tělo vysušovat. Pokud po relaxaci a uvolnění svalů, z teploty trochu uberte. Vlažnější voda stejně jako horká pomůže otevřít póry v kůži, ale není pro ni tak nepříjemná. Studená sprcha je vhodná spíše ráno, protože organismus nastartuje, což se před spaním úplně nehodí.

Pokud nejste otužilec plavající pravidelně v zamrzlé řece, není vhodné to přehánět ani s příliš ledovou vodou, ani s délkou pobytu pod ní. Pro posílení imunity je podle názoru většiny lékařů vhodnější střídat vlažnou a chladnější vodu. A mimochodem v horkých letních dnech není ledová sprcha zaručeným prostředkem jak se zchladit a přestat potit. Právě naopak, produkce potu se pak zvýší, protože tělo se bude snažit teplotu vyrovnat.

S ručníkem opatrně

Další z poměrně častých zlozvyků je důkladné vysoušení ručníkem. Drhnutí do sucha pokožce rozhodně neprospěje. Póry jsou po sprše roztažené a ochranná vrstva je smytá. Takže nějaké drsné zacházení rozhodně ne. Ideálně je spíše jemné osušení nebo zabalení do županu. Pokud trpíte na suchou pokožku, doporučují dermatologové namazat se tělovým mlékem rovnou ve sprše, hned, jakmile vypnete sprchu. Voda tělovému mléku nevadí, a pokožka bude hydrataci právě v téhle chvíli přijímat nejlépe.