Co to jsou stařecké skvrny

Jaterní skvrny se projevují jako tmavší plochy na kůži. Mohou mít různou velikost a odstín od světle po tmavě hnědou. Objevují-li se ve větším množství, stávají se viditelnějšími. Za vznik stařeckých skvrn mohou příliš aktivní pigmentové buňky a ultrafialové záření. V místech, které jsou dlouhodobě vystaveny slunečním paprskům, se navyšuje produkce kožního barviva melaninu. To se kumuluje a stařecké skvrny jsou na světě.

Proč se objevují na rukách

Ruce používáme každý den. Jsou vystavovány prachu, vodě, ale také ultrafialovému záření. Postupem času kůže na rukách povoluje a zhoršuje se schopnost regenerace. Kolem padesátého věku života se tak začnou formovat stařecké skvrny. Vznikají na všech typech pleti, častěji na ně ale trpí osoby, které jsou tmavší. Mají totiž více pigmentu melaninu.

Prevence proti pigmentovým skvrnám

Základním krokem v prevenci tvorby stařeckých skvrn je ochrana před ultrafialovým zářením. To na zem dopadá i v době, kdy je pod mrakem. Proto byste měli pleť pravidelně ošetřovat krémem s UVA a UVB ochranou. Nemusíte se mazat mastnými opalovacími přípravky. Na trhu již existují produkty, které jsou lehké a pokožku nijak nezatěžují. V létě, v době nejintenzivnějšího slunečního záření, se snažte pobývat ve stínu.

Jedlá soda

Jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný je jemný bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřících prášků do pečiva a šumivých nápojů. Pomáhá s pálením žáhy, dezinfekcí domácnosti, neutralizací pachů nebo proti škůdcům na zahradě. Má bělící a abrazivní účinky a napomáhá exfoliaci pleti. Právě tato schopnost dokáže pomoci odstranit jaterní skvrny.

Související články

Stařecké skvrny a jedlá soda

Jedlá soda pokožku vysušuje, mějte tedy na paměti, že jemnou kůži na rukách ošetřujte bílým práškem maximálně jednou týdně. Po kůře ruce důkladně promastěte hydratačním krémem.

Jedlá soda a citrón

Do misky přidejte čajovou lžičku jedlé sody a šťávu z půlky citrónu. Důkladně promíchejte, aby vznikla hustá pasta. Tu naneste na tmavé skvrny. Pokud jich máte více, můžete si hřbet ruky zakrýt potravinovou fólií a nasadit si bavlněné rukavice. Nechte působit 20-30 minut a poté pastu smyjte mýdlem.

Jedlá soda a ricinový olej

Pokud máte hodně suchou pokožku, zkuste tento recept. 1 kapku ricinového oleje smíchejte s trochou jedlé sody. Pastu naneste na skvrny, hřbet ruk zakryjte potravinovou fólii, nasaďte si rukavice a nechte působit přes noc. Ráno je důkladně opláchněte. Opakujte jednou za měsíc.

Zdroj:

www.femina.in, www.makeupandbeauty.com