Kilo brambor koupíte dneska za třicet korun. Na to, co tato plodina nabízí, to není zrovna tak moc drahé. Věděli jste, že hlízy obsahují polysacharidy, které posilují mozek a jsou důležité i při hubnutí? A to není vše. Z brambor „vykřešete“ i další výživné látky, jako třeba bílkoviny, vlákninu, vitaminy C, E, B, A, K a minerály (zejména hořčík, železo, vápník, zinek, měď nebo kyseliny jablečnou a citronovou…

Na videu autora Natural Cures zjistíte sedm důvodů, proč byste měli pít bramborovou šťávu. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Zázračný nápoj

Bramborám ale nějakou dobu trvalo, než jim začalo lidstvo důvěřovat. Původně se o nich tradovalo, že jsou „nečisté“ a jedovaté. V 18. století se staly „chlebem chudých“ a tím, že rostly pod zemí, chránily prostý lid před hladomorem v dobách těch nejkrutějších válek. Později se o plodiny začaly zajímat i lidoví léčitelé, kteří hojně využívaly bramborovou šťávu jako přírodní lék na zažívací a průjmová onemocnění. A podle všeho nebyli tak daleko od pravdy. Dnešní vědci totiž zjistili, že léčivá schopnost brambor – a zejména bramborové šťávy – je skutečně mnohonásobná. A je škoda ji nevyužít.

Kloktadlo a naděje pro „vředaře“

Bramborová šťáva totiž obsahuje látku alantoin, která napomáhá rychlejšímu hojení sliznic a pokožky. Proto se využívá při zánětech dutiny ústní, aftech či paradentóze jako osvědčené kloktadlo. Někteří ji dokonce pijí při žaludečních nebo dvanácterníkových vředech, protože věří, že látky obsažené v bramborové šťávě dokážou nepříjemné projevy nemoci zmírnit nebo dokonce i odstranit.

Regenerace kostí

V poslední době se mluví o bramboře jako přírodním léku ve spojitosti i s jinými neduhy. Výzkumy nedávno prokázaly, že syrová šťáva z hlíz dokáže snižovat cukr v krvi. Osvědčila se také při léčení nemoci jater, ledvin, vysokého krevního tlaku, revmatismu a cukrovky. Někteří z vědců dokonce tvrdí, že šťáva z brambor dokáže znatelně pomoci i kostem. Zejména v případě zlomenin, kdy podporuje tvorbu kalusu – tkáně, která spojuje úlomky kostí.

Jak pít bramborovou šťávu

Jednu bio bramboru zpracujte v odšťavňovači a užívejte 1 lžíci roztoku zhruba 30 minut před snídaní. Pokud vám šťáva nechutná, můžete jí přidat do některého ze snídaňových smoothie. Dobře si rozumí s červenou řepou nebo sladkou mrkví, která nápoji dodá jemnější chuť. Pokud samotnou bramborovou šťávu spojíte se lněným semínkem, získáte skvělé projímadlo. Smícháte-li ji s kapkou citronové šťávy, uleví vám jako přírodní lék při pálení žáhy!!

Související články

Zdroje: https://ostrava.rozhlas.cz, https://living.iprima.cz