Zdroje: www.marianne.cz, cs.wikipedia.org

Co je vlastně šťáva z kysaného zelí?

Šťáva z kysaného zelí není jen voda a cukr, které byly k fermentaci zapotřebí. Obsahuje látky vznikající během fermentace neboli kysání. Jsou to kultury bakterií, které jsou našemu tělu skutečně prospěšné. Dostatečné množství právě těch chtěných, dobrých kultur je důležité nejen pro naše zažívání a vyměšování, ale také pro imunitní systém těla. Čím dál častěji se můžete setkat s tvrzením, že lidské zdraví vychází ze zdravých střev, a není to jen takové tlachání. Právě na mikroflóře našeho zažívacího traktu přímo závisí celkové zdraví a obranyschopnost těla.

Kysané zelí a další fermentované potraviny

Šťáva ze zakysaného zelí není jedinou přínosnou fermentovanou potravinou. Mezi nejlepších osm patří tyto:

  1. Kysané zelí – u nás dobře známé zakysané zelí, tradiční pokrm hlavně v Německu
  2. Kimči – korejská pikantní zakysaná směs zeleniny
  3. Kombucha – fermentovaný čaj
  4. Kefír – mléko fermentované pomocí speciálních kultur
  5. Jogurt – mléko fermentované pomocí speciálních kultur
  6. Jablečný ocet – fermentovaná jablečná šťáva
  7. Kváskový chléb – pečivo, do kterého se nepoužívá ke kynutí droždí, ale pěstovaný kvásek
  8. Miso – fermentovaná pasta používaná k dochucení v Japonsku

Jak se konzumace šťávy z kysaného zelí projeví na zdraví?

Kvašení čili fermentace ubrala zelí a šťávě na cukrech, ale přidala na živých kulturách, které nazýváme probiotika. Aktivní probiotika podporují přirozené zažívání, imunitu, ale také hojení. Díky vysokému obsahu draslíku šťáva z kysaného zelí snižuje riziko osteoporózy i krevní tlak, čímž napomáhá udržovat zdravé srdce i oběhový systém. Konzumací šťávy doplníte také vitamíny A, B1, B2, C a také K.

Kde hledat šťávu z kysaného zelí?

Můžete rozhodně konzumovat i šťávu, ve které bylo zelí naložené, a samotné zelí použít na přípravu jídel. Anebo si kupte přímo lahvovanou šťávu, která se díky své oblibě dostala i do lednic prodejen s potravinami, zdravé výživy či prodejen s BIO produkty.